Robienie faworków wcale nie musi oznaczać konieczności spędzenia długich godzin w kuchni. Sprawdźcie, jak przygotować je w ekspresowym tempie. Zaoszczędzicie czas, a smakołyki będą tak samo pyszne, jak te w klasycznej wersji.
Faworki (znane również jako chrust) to jeden z najbardziej lubianych przysmaków, które przyrządzamy w okresie karnawału. Pojawia się on na wielu polskich stołach również w tłusty czwartek – jest wcale nie mniej popularny od klasycznych pączków. Faworki są nieziemsko pyszną przekąską, jednak ich zrobienie zajmuje naprawdę sporo czasu. Jeśli nie możecie sobie pozwolić na spędzenie kilku godzin w kuchni – skorzystajcie z przepisu na błyskawiczne faworki. Z kolei dla osób na diecie odchudzającej idealnie sprawdzą się fit faworki. Jeżeli chcecie jeszcze bardziej poeksperymentować – możecie przygotować faworki na kefirze.
Jak zrobić ekspresowe faworki? Wykorzystajcie ciasto francuskie
Faworki z ciasta francuskiego są szybszą wersją tego popularnego, karnawałowego smakołyku. Są bardziej kruche oraz chrupiące w porównaniu do tradycyjnych faworków. Jest to doskonały pomysł na przykład w sytuacji, gdy do waszych drzwi zapukali niezapowiedziani goście. Przyrządzenie takich łakoci zajmie wam około 15 minut (czasami może chwilę dłużej). Co więcej, nie trzeba smażyć ich na patelni w głębokim tłuszczu – wystarczy, że wrzucicie je do piekarnika i chwilę poczekacie.
Przepis: Faworki z ciasta francuskiego
Przepis na takie faworki jest bardzo szybki, ale też niezwykle prosty, dlatego poradzą sobie nawet osoby bez kuchennego doświadczenia.
KategoriaDeserRodzaj kuchniTradycyjnaCzas przygotowania15 min.Liczba porcji6
Składniki
- 300 g ciasta francuskiego
- cukier puder
Sposób przygotowania
- PrzygotowanieNajpierw wyciągnijcie z lodówki ciasto francuskie. Rozwińcie je, jednak zróbcie to dopiero, gdy osiągnie temperaturę pokojową.
- PorcjowaniePłat ciasta francuskiego połóżcie na czystej powierzchni, a następnie pokrójcie w paski o szerokości około 3,5 cm. Długie paski podzielcie na pół.
- FormowanieNa środku każdego paska zróbcie nacięcie, a następnie przełóżcie końcówkę ciasta przez otwór i wywińcie na zewnątrz. W ten sposób uformujcie wszystkie faworki.
- PieczenieOstatni element to upieczenie faworków. Ciasto wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza (tryb góra-dół) i pieczcie przez około 15 minut. W tym czasie ciasto lekko wyrośnie i zarumieni się. Na koniec posypcie faworki cukrem pudrem.
Jak przygotować pyszne faworki z ciasta francuskiego? Porady
Takie faworki z ciasta francuskiego możecie przyrządzić również na oleju – dokładnie w taki sam sposób, jak przygotowuje się je w tradycyjnej odsłonie. Będziecie musieli jednak zmierzyć się wtedy z większym bałaganem w kuchni. Ta opcja bezie też bardziej czasochłonna. Ciasto francuskie doskonale wyrasta w piekarniku i już po takiej obróbce jest wspaniale chrupiące.
Przekąska przygotowana w ten sposób jest też doskonałą okazją do kuchennych eksperymentów. Gotowe (pakowane) ciasto francuskie dostaniecie niemal w każdym sklepie. Po rozwinięciu go zauważycie, że dołączony jest od razu pergamin, na którym możecie piec swoje faworki (warto o tym wiedzieć, by nie wyrzucić go przez przypadek). Podczas przygotowywania faworków pokrójcie ciasto na paseczki, a na środku każdego z nich zróbcie nacięcie i przewleczcie przez nie jeden koniec – uzyskacie wtedy kształt charakterystycznych wstążek.
Jak przechowywać faworki z ciasta francuskiego?
Pamiętajcie jednak, by odpowiednio przechowywać takie faworki z ciasta francuskiego. Powinny być pod przykryciem. Nie wkładajcie ich także do lodówki – temperatura pokojowa będzie odpowiednia dla tych smakołyków. Zimno i wilgoć spowodowałyby z kolei, że ciasto francuskie straci swoją chrupkość i stanie się po prostu niesmaczne. W końcu to właśnie kruchość faworków sprawia, że są tak bardzo lubiane.
Nawet faworki, które są odpowiednio przechowywane, nie powinny leżeć dłużej niż 3-4 dni. Lepiej więc, jeśli zrobicie mniejsze porcje, które jesteście w stanie zjeść z dnia na dzień, niż dużą ilość tych ciasteczek.