Kiedy w menu restauracji pojawiają się dania gourmet z grzybami, nie każdy może sobie pozwolić na taki luksus. Niektórzy ryzykują zdrowiem, nawet jeśli produkt przeszedł rygorystyczną kontrolę.
Grzyby zawierają chitynę, złożoną substancję, która jest trudna do strawienia. U osób z zaburzeniami trawienia może powodować zaostrzenie objawów.
Dietetycy ostrzegają, że grzyby są przeciwwskazane w przypadku zapalenia błony śluzowej żołądka, wrzodów i zapalenia okrężnicy, donosi korespondent Belnovosti. Ich spożycie może powodować ból, wzdęcia i zaburzenia stolca.

Grzyby nie są również zalecane w przypadku chorób wątroby i nerek. Mogą gromadzić toksyny i metale ciężkie, co stanowi dodatkowe obciążenie.
Osoby z alergią na białka grzybów powinny całkowicie wyeliminować je z diety. Nawet gotowane grzyby mogą wywołać reakcję alergiczną.
Kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny zachować szczególną ostrożność. Grzyby mogą zawierać substancje, które mogą przenikać do organizmu dziecka.
Nie zaleca się podawania grzybów dzieciom poniżej piątego roku życia ze względu na niedojrzałość ich układu pokarmowego. Ich aparat enzymatyczny nie radzi sobie z przetwarzaniem chityny.
Pacjenci przyjmujący niesteroidowe leki przeciwzapalne również są narażeni na ryzyko. Grzyby mogą zmniejszać skuteczność terapii i nasilać działania niepożądane.
Osoby z grzybicą Candida i nietolerancją pokarmową grzybów doświadczają reakcji immunologicznej, która może prowadzić do zapalenia stawów i ogólnego obniżenia napięcia mięśni.
Osoby starsze powinny ograniczyć spożycie grzybów ze względu na ich gorszą strawność. Z wiekiem aktywność enzymatyczna spada, a jedzenie staje się ciężkie.
Nawet w restauracji, w której sprawdza się jakość grzybów, ryzyko pozostaje. Jakość nie wyklucza indywidualnych przeciwwskazań.
Lekarze zalecają uważne monitorowanie reakcji organizmu i konsultację przed użyciem. Bezpieczeństwo jest zawsze ważniejsze niż przyjemności kulinarne.
Przeczytaj także
- Naukowcy udowodnili, że najbardziej szkodliwym produktem na świecie nie jest cukier, ale to, co jesz na śniadanie każdego dnia
- Masz ponad 50 lat? Dlaczego powinieneś wyeliminować to warzywo ze swojej diety, jeśli nie chcesz mieć problemów ze stawami?