W Boże Narodzenie nietrudno o przejedzenie. Świąteczny stół ugina się od różnego rodzaju potraw. Nie chcemy niczego zmarnować, więc często jemy ponad miarę. W efekcie doświadczamy nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Co pić, by sobie z nimi poradzić i przyspieszyć trawienie? Sprawdź.
Przejedzenie to uczucie pełności w żołądku. Pojawia się zwykle w sytuacji, gdy spożyjemy bardzo obfity posiłek (większy niż zazwyczaj) zawierający dużą ilość węglowodanów i tłuszczów. Wtedy organizm nie jest w stanie szybko strawić przyjętego pokarmu i „buntuje się”. Towarzyszą temu różne dolegliwości, między innymi zgaga, ból brzucha, mdłości, senność, osłabienie, cofanie się pokarmu z żołądka do przełyku itp. Jak je złagodzić? Może w tym pomóc picie odpowiednich płynów.
Co pić na przejedzenie?
Nawodnienie poprawia pracę układu pokarmowego, przyspiesza przemianę materii i pozwala pozbyć się przykrych dolegliwości występujących po zbyt obfitym posiłku. Dorosły człowiek powinien wypijać około 1,5-2,5 litra płynów dziennie. Ich ilość zależy od płci, wieku, trybu życia oraz aktywności fizycznej. Duże znaczenie ma jednak nie tylko to ile pijemy. Ważne jest również to, czym się nawadniamy. Jeśli chcesz usprawnić trawienie, sięgaj po takie napoje jak:
- czarna, mocna, niesłodzona herbata – zawiera garbniki, które działają ochronnie na błonę śluzową żołądka i zapobiegają biegunkom oraz zaparciom,
- napar z mięty – wzmaga wydzielanie soków żołądkowych i przyspiesza trawienie (powinny jednak na niego uważać osoby z chorobą wrzodową),
- napar z rumianku – poprawia pracę jelit, ale nie zwiększa ilości wytwarzanego soku żołądkowego (mogą go pić również osoby, u których wykryto wrzody),
- woda z cytryną – oczyszcza organizm, reguluje wydzielanie soków trawiennych i łagodzi wzdęcia (wystarczy wycisnąć sok z połówki cytryny do szklanki z letnią, przegotowaną wodą),
- herbatka imbirowa – rozgrzewa organizm, łagodzi nudności, wymioty, skurcze brzucha i biegunkę, a także wzmaga wydzielanie żółci w wątrobie (dzięki temu wspomaga trawienie tłuszczów),
- herbatka z chmielu – zmniejsza nadkwasotę, pobudza produkcję soków żołądkowych i żółci wątrobowej, a także łagodzi zaparcia i wzdęcia,
- napar z siemienia lnianego – pomaga przy dolegliwościach układu pokarmowego, usprawnia perystaltykę jelit, redukuje wzdęcia oraz uciążliwe zaparcia
- kompot z suszu – warto go pić nie tylko podczas wigilijnej kolacji, przyspiesza ruchy jelit i przeciwdziała dolegliwościom gastrycznym.
Na przejedzenie dobry jest ruch
Jednym z najlepszych naturalnych „leków” na przejedzenie jest ruch. Warto więc w świąteczny czas nie zapominać o aktywności fizycznej i wstać od suto zastawionego stołu. Nie chodzi o to, by nagle rozpocząć intensywne treningi. Wspomóc trawienie może nawet krótki zwykły, niezbyt energiczny spacer po posiłku. W tym przypadku duże znaczenie ma regularność podejmowanych działań. Ruch wpływa pozytywnie nie tylko na jelita i żołądek, ale również inne narządy. Poza tym wzmaga produkcję endorfin, nazywanych hormonami szczęścia i dotlenia organizm. Pomaga też spalić nadprogramowe kalorie.
Co zrobić, by zmniejszyć ryzyko przejedzenia w Boże Narodzenie?
Jedz mniejsze porcje, ale częściej. Nie dopuszczaj do powstania dużego głodu. Odstępy między posiłkami nie powinny być większe niż 3-4 godziny. Nie zapominaj o śniadaniach i warzywach. Nie spożywaj potraw w pośpiechu. Wysypiaj się i celebruj wolne chwile w gronie najbliższych nie tylko przy stole.