Krojenie mango będzie bajecznie proste, jeśli zastosujesz jeden prosty trik. Podpowiadamy, jak łatwo pokroić mango w kostkę, ale też jak usunąć pestkę z mango.
Soczyste mango może przysporzyć nieco trudności, jeśli chcesz je obrać i pokroić. Dlatego lepiej podejść do tego zadania sposobem. Wtedy wszystko będzie dziecinnie proste.
Jak pokroić mango w kostkę?
Krojenie mango w kostkę to jeden z najpopularniejszych sposobów na krojenie tego owocu. W tej wersji możesz dodać mango do sałatek czy deserów. Jak pokroić mango?
- umyj i osusz owoc,
- odkrój 2 części owocu przy pestce wzdłuż jej płaskiej strony,
- ponacinaj wnętrze kawałków mango w kratkę (jak na zdjęciu), a następnie wywiń skórkę,
- jedz kostki mango bezpośrednio lub zetnij je nożykiem albo zdejmij łyżką ze skórki.
Jeśli chcesz pokroić mango w paski – obierz cieniutko skórkę z kawałków i pokrój w paski. Możesz też pokroić mango ze skórką i dopiero później ją zdjąć. Jeśli chcesz po prostu szybko obrać mango ze skórki: wykorzystaj trik ze szklanką – podważ brzeg kawałka owocu i wsuń szklankę tak, aby skórka została na zewnątrz.
Jak usunąć pestkę z mango?
Pestka mango nie jest łatwa do usunięcia, ponieważ miąższ jest w nią mocno wrośnięty. Jeśli kroisz mango w kostkę, zostanie ci fragment z pestką – wówczas po prostu należy okroić pestkę z miąższu. Tę czynność (jak i samo krojenie mango) warto wykonywać na deseczce lub talerzu, ponieważ dojrzałe mango jest wyjątkowo soczyste i bez zabezpieczenia możesz pobrudzić sokiem całą kuchnię.
Czy można jeść mango ze skórką?
Skórka mango jest jadalna (i bogata w składniki odżywcze), jednak w wielu poradnikach dotyczących tego owocu odradza się jej jedzenie m.in. ze względu na zawartość olejku żywicznego, który u wrażliwych osób może spowodować reakcje alergiczne. Skórka mango dla wielu osób może też być po prostu zbyt twarda. Do ciebie więc należy decyzja, czy wolisz się jej pozbyć, czy jednak wykorzystać i zjeść owoc ze skórką.