Jaki rosyjski produkt został uznany na Zachodzie za superżywność: jest w każdej lodówce, ale jego wartość jest ignorowana

Zwykła kiszona kapusta, która przez dziesięciolecia zajmowała skromne miejsce na rosyjskich stołach, w krajach zachodnich zyskała status superżywności.

Dietetycy i eksperci od zdrowego żywienia chwalą jego unikalny skład i korzystne właściwości dla organizmu.

Naturalny proces fermentacji kapusty wytwarza probiotyki, które są niezbędne do utrzymania zdrowej flory jelitowej. Te pożyteczne bakterie poprawiają trawienie i wzmacniają układ odpornościowy człowieka.

квашенная капуста
Zdjęcie: © Belnovosti

Kiszona kapusta zawiera dużą ilość witaminy C, która jest silnym przeciwutleniaczem i pomaga zwalczać stany zapalne.

Jak podaje korespondent Belnovosti, zaledwie 150 gramów tego produktu może pokryć dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na kwas askorbinowy.

Ponadto kiszona kapusta zawiera witaminy z grupy B, potas, magnez i żelazo w postaci łatwo przyswajalnej.

Regularne spożywanie tego produktu pomaga unormować poziom cholesterolu we krwi i wzmocnić ściany naczyń krwionośnych.

Błonnik zawarty w kapuście poprawia perystaltykę jelit i pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu. Niska kaloryczność w połączeniu z wysoką zawartością składników odżywczych sprawia, że kapusta jest idealnym produktem dietetycznym.

Wybierając kiszoną kapustę, najlepiej wybierać produkt bez dodatku octu, który zaburza naturalny proces fermentacji.

Wysokiej jakości kapusta powinna być chrupiąca, mieć przyjemny, cierpki aromat i równomiernie fermentować. Włączenie tego tradycyjnego rosyjskiego produktu do codziennej diety może być prostym i skutecznym krokiem w kierunku poprawy zdrowia.

Przeczytaj także

  • Jak spać, żeby schudnąć: Pozycja, która spala najwięcej kalorii
  • Jak smażyć ziemniaki, aby były chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku: Sekret tkwi we wstępnym gotowaniu
No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *