Rano sięgasz po kawę, aby dodać sobie powera? Zdrowym zamiennikiem, który będzie zastrzykiem energii i pobudzi metabolizm, jest napój nazywany „zieloną kawą”. Jego sekretem jest natka pietruszki.
Choć pijemy różne rodzaje kawy, te najbardziej popularne to tzw. mała czarna albo kawa z mlekiem. Okazuje się, że ten napój może mieć różne oblicza i kolory. „Zieloną kawę” wymyślił doktor Stroescu Virgiliu Octavian, rumuński endokrynolog i dietetyk. Tak naprawdę nie chodzi o kawę, lecz o koktajl, który – mimo braku w nim kofeiny – pobudza lepiej niż espresso. Jak go przygotować?
W czym tkwi sekret tzw. zielonej kawy?
Doktor Stroescu Virgiliu Octavian znany jest z innowacyjnych pomysłów. Na co dzień pracuje z członkami rumuńskiej drużyny olimpijskiej. Zachęca swoich pacjentów, aby ich dieta bazowała na naturalnych produktach. To właśnie ten endokrynolog wymyślił przepis na „zieloną kawę”, po wypiciu której – zdaniem lekarza – organizm doznaje pozytywnego „wstrząsu”. Ten napój w mediach społecznościowych funkcjonuje pod nazwą „Virgil’s Coffee”, od nazwiska lekarza. Sekretem tego koktajlu jest natka pietruszki. To warzywo zawiera bardzo dużo witaminy C (w jednym pęczku aż 89 mg), a także witaminy B6, E, K i A oraz takie składniki mineralne jak żelazo, wapń, potas, fosfor i cynk. Dzięki temu zielony koktajl działa pobudzająco i odżywczo. Ale to nie wszystko. W natce pietruszki znajdziemy sporo błonnika, dlatego „kawa” z pietruszką polecana jest osobom, które się odchudzają – znakomicie poprawia metabolizm. A ze względu na obecność cytryny, koktajl ma właściwości oczyszczające i ułatwia pozbycie się z organizmu toksyn.
Na co pomaga „zielona kawa”?
Zaleca się wypijać dziennie jedną filiżankę „Virgil’s Coffee”. Najlepiej zrobić to z samego rana, wówczas pobudzające działanie napoju będzie szczególnie odczuwalne.
Ten napój ma następujące właściwości prozdrowotne:
- dodaje energii,
- nawadnia organizm,
- poprawia odporność i zmniejsza ryzyko infekcji,
- działa antyoksydacyjnie,
- przyspiesza procesy trawienne,
- pobudza krążenie krwi,
- pomaga pozbyć się toksyn z organizmu,
- obniża ciśnienie krwi.
Jak przygotować „zieloną kawę”?
Przygotowanie „zielonej kawy” jest bardzo proste i nie wymaga zbyt dużo czasu. Potrzebne są następujące składniki:
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 1/2 cytryny,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- 1 szklanka wody.
Wszystkie składniki należy ze sobą połączyć i zblendować. Koktajl można na kilka minut umieścić w lodówce albo wypić od razu po przygotowaniu. Można go spożyć na czczo, chyba, że ktoś ma bardzo wrażliwy żołądek.
Kto nie powinien jeść natki pietruszki w większych ilościach?
Choć „zielona kawa” ma działanie prozdrowotne, warto pamiętać, że niektórzy nie mogą wprowadzać zbyt dużo zielonej pietruszki do diety. W związku z tym pewne grupy pacjentów powinny skonsultować picie tego koktajlu ze swoim lekarzem. Zalicza się do nich:
- osoby chorujące na nerki (warzywo zawiera niewielkie ilości kwasu szczawiowego, który może zwiększyć ryzyko powstawania kamieni nerkowych),
- osoby z dną moczanową,
- kobiety ciężarne – mówi się, że spożycie natki pietruszki w nadmiarze może wywołać skurcze macicy.