Polacy jedzą tego łososia, a inne kraje go zakazują. To trucizna

Łosoś, zdjęcie poglądowe Łosoś należy do najpopularniejszych gatunków ryb. W Polsce jest powszechnie spożywany ze względu na swoje liczne korzystne właściwości. Niemniej jednak nie wszystkie gatunki są korzystne dla zdrowia. Niektórych gatunków łososia należy unikać. Poznaj powody, dla których tak się dzieje.

Polacy mają silną słabość do łososia, przyrządzając go na różne sposoby. Nic dziwnego, biorąc pod uwagę, że ta ryba ma wiele korzystnych cech. Na przykład jest bogata w łatwo przyswajalne białka, zdrowe tłuszcze i niezbędne aminokwasy, których organizm nie jest w stanie samodzielnie syntetyzować. Jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę, że nie każdy serwowany łosoś jest wysokiej jakości. Niektóre mogą być nawet bardzo szkodliwe dla zdrowia, co doprowadziło do ich zakazu w wielu krajach. Poznaj uzasadnienie tej decyzji.

Jakiego łososia należy unikać?

Specjaliści zalecają unikanie łososia hodowlanego . Ten rodzaj łososia został zakazany w krajach takich jak Australia i Nowa Zelandia ze względu na poważne zagrożenia dla zdrowia. Aby zrozumieć powody tego, warto zbadać warunki hodowli łososia. Młode łososie umieszczane są w pływających klatkach lub wyznaczonych zagrodach, zwanych farmami. Ryby te są często stłoczone w ciasnych przestrzeniach, co czyni je podatnymi na pasożyty i wiele chorób . Aby zwalczać infekcje, często podaje się im antybiotyki. Jakość podawanej im paszy jest często poniżej normy , zawiera liczne sztuczne dodatki i konserwanty.

Badania wskazują, że hodowane łososie zawierają znacznie wyższe poziomy toksyn w porównaniu do ich dzikich odpowiedników. Substancje te mogą mieć głęboko negatywny wpływ na zdrowie człowieka, prowadząc do różnych problemów zdrowotnych. Mogą one wywoływać problemy z tarczycą i zwiększać prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwory, w tym raka płuc i wątroby. Spożywanie tych łososi wiąże się ze szczególnym ryzykiem dla kobiet w ciąży, osób starszych, dzieci i osób z osłabionym układem odpornościowym.

Ponadto należy zauważyć, że łosoś hodowlany nie ma takich samych wartości odżywczych jak dziki łosoś. Zazwyczaj ma więcej kalorii i zawiera większe ilości nasyconych kwasów tłuszczowych. Nadmiar tych tłuszczów w diecie może prowadzić do zapalenia tkanek, przyspieszać proces starzenia i przyczyniać się do otyłości, a także innych poważnych schorzeń, takich jak miażdżyca, nadciśnienie, zawały serca lub udary.

Jak rozpoznać dobrej jakości łososia?

Zazwyczaj łosoś hodowlany jest bladoróżowy lub jasnopomarańczowy i jest dość tłusty. Natomiast dziki łosoś ma zazwyczaj ciemniejszy i chudszy wygląd. Ważne jest również sprawdzenie certyfikatów związanych z rybą. Etykieta MSC oznacza, że łosoś jest dzikim łososiem pochodzącym ze zrównoważonych źródeł. Etykieta ASC na opakowaniu oznacza, że łosoś pochodzi z odpowiedzialnie zarządzanych gospodarstw.

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *