Zamiast ziemniaków lub ryżu, inna opcja może służyć jako doskonały dodatek do obiadu. Niestety, składnik ten nie jest zbyt dobrze znany w naszym kraju, co jest niefortunne. Dowiedz się, dlaczego warto włączyć go do swoich posiłków.
W Polsce ziemniaki są podstawą stołów obiadowych – rzadko można znaleźć gospodarstwo domowe, w którym nie są powszechne. Niezależnie od tego, czy gotowane, tłuczone, pieczone czy podawane jako chipsy, są niezbędnym dodatkiem do mięs, sosów i wielu dań. Niektórzy wybierają ryż jako zamiennik. Jednak ostatnio natrafiłem na jeszcze lepszą alternatywę. Ponadto składnik ten jest idealny, gdy mam do czynienia z kilkoma dodatkowymi kilogramami.
Danie dodatkowe do obiadu zamiast ziemniaków
Niedawno, podczas kolacji w domu mojej mamy, miałem pierwsze doświadczenie z komosą ryżową. Okazuje się, że jest to fantastyczny dodatek do wielu dań – doskonały substytut ziemniaków, które są tak bardzo popularne w naszym kraju.
Quinoa (nazywana również komosą ryżową, peruwiańskim ryżem lub złotym ziarnem Inków) jest wyjątkowo odżywczym zbożem. Jest bogata w białko , które jest kluczowe dla optymalnego funkcjonowania naszego organizmu. Quinoa dostarcza wszystkich niezbędnych aminokwasów . Ponadto jest źródłem błonnika , który wspomaga trawienie, co jest kluczowym czynnikiem dla osób odchudzających się. Ponadto 100 gramów surowej komosy ryżowej zawiera tylko około 370 kcal. Ze względu na niski indeks glikemiczny pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi. Ponadto jest bezglutenowa, dzięki czemu nadaje się dla osób na diecie bezglutenowej. Quinoa jest również bogata w kilka korzystnych składników odżywczych, w tym:
- żelazo,
- miedź,
- wapń,
- potas,
- magnez,
- cynk,
- mangan,
- fosfor.
Jak wykorzystać komosę ryżową?
Quinoa idealnie nadaje się jako dodatek do obiadów, ale to nie wszystko, co potrafi. Można z niej również przygotować ciasta, wypieki lub inne desery. Stanowi wspaniały dodatek do zup lub różnych sałatek – doskonale komponuje się z warzywami, grillowanym kurczakiem, serem feta lub awokado. Ten dodatek sprawia, że danie jest znacznie bardziej sycące. Po ugotowaniu ten „peruwiański ryż” jest wystarczająco wszechstronny zarówno do dań wytrawnych, jak i „słodkich”. Można nawet przygotować pudding z quinoa.