Biotechnologowie biją na alarm: nigdy nie róbcie tego z chlebem!

Kupowanie chleba, zdjęcie poglądowe Zakup chleba może wydawać się prosty. Jednak niewielu zdaje sobie sprawę, że nawet to pozornie przyziemne zadanie wiąże się ze znacznym ryzykiem. Wynika to przede wszystkim z jednego konkretnego aspektu.

Częstym błędem, jaki popełnia wiele osób przy wyborze pieczywa, jest sięganie po nie gołymi rękami, oglądanie go, a następnie odkładanie na półkę, jeśli uznają jego jakość za niezadowalającą. Należy zrozumieć, że taka „praktyka” stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia. Dr Karolina Kowalczyk, biotechnolog i technolog żywności, podkreśla ten problem w jednej ze swoich publikacji internetowych.

Dlaczego dotykanie chleba gołymi rękami jest niebezpieczne?

Dotykanie chleba gołymi rękami stwarza znaczne niebezpieczeństwo, głównie z powodu niezliczonych mikroorganizmów obecnych na naszych rękach, często nieświadomych dla nas. Obejmuje to między innymi patogeny takie jak salmonella i gronkowiec złocisty. Te szkodliwe czynniki mogą łatwo przenieść się na artykuły spożywcze. Spożywanie takich zanieczyszczonych produktów może prowadzić do zatrucia pokarmowego i poważnych konsekwencji zdrowotnych.

Nasze ręce często przenoszą różne zanieczyszczenia (takie jak brud, pot i komórki skóry), które mogą znajdować się na chlebie lub innych niezapakowanych produktach spożywczych. Ekspert podkreśla również ryzyko przeniesienia różnych alergenów na żywność, na przykład śladowe ilości orzechów lub mleka (jeśli dotykaliśmy takich produktów przed zakupami). Stanowi to szczególne zagrożenie dla osób z alergiami. Dla nich nawet krótki kontakt z zanieczyszczoną żywnością może być niezwykle niebezpieczny, potencjalnie skutkując wstrząsem anafilaktycznym, a nawet śmiercią.

Jakie środki ostrożności możesz podjąć, aby zapewnić sobie bezpieczeństwo podczas zakupów?

Przede wszystkim, kluczowe jest przestrzeganie protokołów higienicznych i stosowanie zdrowego rozsądku. Zaleca się używanie rękawiczek jednorazowych lub specjalistycznych szczypiec podczas wybierania pieczywa i innych nieopakowanych produktów spożywczych. Ponadto, rozsądnie jest całkowicie unikać kupowania takich produktów. Ważne jest również, aby nie lekceważyć niewłaściwych praktyk (jeśli są obserwowane). Dr Karolina Kowalczyk zaleca powiadomienie personelu sklepu o takim zachowaniu.

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *