Bułgarski chłodnik to prosty przepis. Pomysł na orzeźwiający obiad

Tarator Chłodnik to idealna zupa na upały. Można go przygotować na wiele różnych sposobów. Wersja, którą niedawno pokazała mi siostra, bije na głowę „klasyka” z botwinką. Orzeźwia i dodaje energii. W dodatku robi się ją bardzo szybko.

Przepis na chłodnik, który chcę wam dzisiaj zaproponować pochodzi z Bułgarii. Zupa nosi nazwę tarator i w rodzimym kraju serwuje się ją zwykle jako przystawkę. Jednak z powodzeniem może zastąpić danie główne. Jest lekka i pyszna. Nie obciąża żołądka, a jednocześnie zapewnia uczucie sytości na długo. W dodatku nie wymaga wiele pracy. Powstaje z kilku prostych i łatwo dostępnych składników, ale smakuje jak danie z najlepszej restauracji.

Jak zrobić bułgarski chłodnik?

Przepis jest banalnie prosty. Tak naprawdę wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki, a powstałą zupę schłodzić w lodówce. To właśnie ostatnia z wymienionych czynności stanowi najtrudniejszy etap przygotowań. Wymaga bowiem cierpliwości. Niełatwo się w nią uzbroić, gdy masz świadomość tego, jak pyszny smakołyk wyląduje później na stole. A im więcej czasu chłodnik spędzi w lodówce, tym lepiej. Zyska na tym smak zupy, bo poszczególne składniki dobrze się przegryzą.

Sekretem bułgarskiego chłodnika są orzechy włoskie. które lądują w zupie na sam koniec. Dzięki nim tarator zyskuje element chrupkości, a jednocześnie nabiera bardzo ciekawego charakteru. Staje się bardziej wyrazista.

Przepis: Tarator

To bułgarski chłodnik, orzeźwiający przysmak idealny na upalne dni.

KategoriaDanie główneRodzaj kuchniBułgarskaCzas przygotowania1 godz. 15 min.Liczba porcji4

Składniki

  • 500 ml jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 500 ml zimnej wody
  • 4 zielone ogórki
  • 1 pęczek koperku
  • 50 g łuskanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówOgórki umyjcie i obierzcie ze skórki. Wydrążcie z nich gniazda nasienne i zetrzyjcie warzywa na tarce o grubych oczkach. Ząbki czosnku przeciśnijcie przez praskę. Posiekajcie koperek i orzechy.
  2. Łączenie składnikówPołączcie w misce wszystkie składniki (z wyjątkiem orzechów) i włóżcie zupę do lodówki na minimum godzinę.
  3. Podawanie chłodnikaSchłodzoną zupę posypcie posiekanymi orzechami włoskimi. Dodadzą jej chrupkości.

Rada: Jogurt naturalny typu greckiego możecie zastąpić kefirem naturalnym lub maślanką.

Bułgarski chłodnik – o czym warto pamiętać?

Przepis na bułgarski chłodnik możecie śmiało modyfikować, zgodnie ze swoimi upodobaniami i potrzebami. Nic nie stoi na przeszkodzie, by wzbogacać pierwotną recepturę o różne dodatki. Dobrze sprawdzą się na przykład takie produkty, jak:

  • starta na tarce lub pokrojona w plasterki rzodkiewka,
  • posiekany szczypiorek,
  • ugotowane na twardo jajka,
  • posiekana drobno natka pietruszki.

Chłodnik ten możecie przygotować również w wersji wegańskiej. Wystarczy, że użyjecie jogurtu sojowego. Ma on dość słodki smak. Jeśli chcecie go nieco zakwasić, wykorzystajcie sok z cytryny lub limonki.

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *