GIS wycofuje mąkę zawierającą toksyczne substacje

Mąka migdałowa, zdjęcie ilustracyjne Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) poinformował o wycofaniu ze sprzedaży kilku partii popularnej mąki. Wykryto w nich toksyczne substancje.

GIS wydał postanowienie o wycofaniu z rynku mąki migdałowej. Decyzja ta miała związek z informacją, jaką Główny Inspektor Sanitarny otrzymał od producenta artykułu spożywczego. W kilkunastu partiach wykryto aflatoksyny w ilości znacznie przekraczającej najwyższy dopuszczalny poziom.

Mąka migdałowa – szczegóły wycofanych partii

Decyzja Głównego Inspektoratu Sanitarnego dotyczy artykułów spożywczych wyprodukowanych przez firmę RADZIOWI Sp. z o.o. z siedzibą przy ulicy ul. Chopina 8A, 36-200 Brzozów:

Nazwa produktu: Mąka migdałowa, FIVIO, 250 g (kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone)

  • numer partii: 2P13.03/2, data minimalnej trwałości: 28-02-2025,
  • numer partii: 2P14.03/1, data minimalnej trwałości: 28-02-2025,
  • numer partii: 2P15.03/1, data minimalnej trwałości: 28-02-2025,
  • numer partii: 2P20.03/1, data minimalnej trwałości: 20-12-2024,
  • numer partii: 2P21.03/1, data minimalnej trwałości: 21-12-2024,
  • numer partii: 2P22.03/1, data minimalnej trwałości: 22-12-2024,
  • numer partii: 2P23.03/1, data minimalnej trwałości: 23-12-2024,
  • numer partii: 2P27.03/1, data minimalnej trwałości: 27-12-2024,
  • numer partii: 2P28.03/2, data minimalnej trwałości: 28-12-2024,
  • numer partii: 2P29.03/1, data minimalnej trwałości: 29-12-2024,
  • numer partii: 2P29.03/2, data minimalnej trwałości: 29-12-2024,
  • numer partii: 2P02.04/1, data minimalnej trwałości: 02-01-2025,
  • numer partii: 2P03.04/1, data minimalnej trwałości: 03-01-2025.

Państwowa Inspekcja Sanitarna prowadzi postępowanie wyjaśniające w sprawie wskazanych wyrobów. GIS zaleca, by nie spożywać wymienionych partii mąki migdałowej. Nie należy jej również wykorzystywać do przygotowania ciastek, placków czy potraw wytrawnych.

Czym są aflatoksyny?

Aflatoksyny to – jak wskazuje Główny Inspektor Sanitarny – „substancje produkowane przez grzyby pleśniowe z rodziny Aspergillus, które mają szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka”. Ich spożycie może wywołać poważne zatrucie. W jego przebiegu pojawiają się takie objawy jak na przykład: bóle brzucha, wymioty, biegunki, wzdęcia czy nudności. Mogą wystąpić również znacznie groźniejsze objawy, między innymi krwotoki wewnętrzne, drgawki i obrzęk płuc.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *