Churros to idealna przekąska nie tylko na tłusty czwartek. Przepis

Churros Churros cieszą się dużą popularnością nie tylko w Hiszpanii, ale w całej Ameryce Południowej. Zyskują coraz większe grono fanów również nad Wisłą. Jeśli macie już dość pączków czy faworków i szukacie innej karnawałowej przekąski, to dobrze trafiliście. Ten przepis z pewnością podbije wasze serca.

Churros to smakołyk serwowany w okresie karnawału. Receptura na tę słodką przekąskę najprawdopodobniej narodziła się w Hiszpanii, choć nie ma co do tego pewności. Jedna kwestia nie ulega natomiast wątpliwości – przysmak szybko zdobył uznanie na całym świecie. Zajadają się nim nie tylko w słonecznej Hiszpanii, ale również w wielu innych krajach, takich jak na przykład: Meksyk, Urugwaj, Francja, Kuba czy Stany Zjednoczone. Zobaczcie, jak go przyrządzić.

Jak zrobić hiszpański przysmak na tłusty czwartek?

Churros przygotowuje się na bazie ciasta parzonego. W Polsce robi się z niego ptysie, eklerki, a także spody do karpatki. Jest lekkie, a jednocześnie chrupiące. Powstaje w procesie „zaparzania” mąki. Brzmi skomplikowanie, ale cały proces jest naprawdę prosty, choć wymaga cierpliwości.

Przepis: Churros

Te pyszne smakołyki z ciasta parzonego mogą spokojnie konkurować z pączkami i faworkami. Koniecznie wypróbujcie tę recepturę.

KategoriaDeserRodzaj kuchniHiszpańskaCzas przygotowania1 godz.Czas gotowania8 min.Liczba porcji10

Składniki

  • 250 g mąki
  • 500 ml wody
  • 2 jajka
  • 60 g cukru pudru
  • 60 g masła
  • 2,5 g soli
  • 3 l oleju roślinnego

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciasta parzonegoDo garnka wlejcie wodę, dodajcie masło, cukier. Postawcie naczynie na palniku. i wymieszajcie wszystkie składniki. Gdy tylko woda zacznie wrzeć, zdejmcie garnek z kuchenki i wrzućcie do niego mąkę. Mieszajcie wszystko energicznie do czasu uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji (bez grudek). Do masy dodajcie jedno jajko i połączcie wszystkie składniki. Powtórzcie tę czynność z drugim jajkiem. Gotowe ciasto przełóżcie do rękawa cukierniczego.
  2. Smażenie ciastaWlejcie olej do dużego garnka i poczekajcie aż się rozgrzeje do temperatury 180-185 stopni. Wrzućcie do tłuszczu niewielką porcję ciasta. Jeśli wypłynie, olej jest gotowy. Wyciśnijcie ciasto do rękawa cukierniczego. Smażcie je na złoty kolor przez około 22-3 minuty.

Z czym podawać churros?

Churros możecie podawać z wieloma różnymi dodatkami. Najlepiej obsypać je cukrem pudrem lub cynamonem. Przysmak można również serwować w towarzystwie gorącej polewy czekoladowej. Zanim trafią na talerz, odsączcie je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Nie zwlekajcie zbytnio z konsumpcją. Następnego dnia churros nie będą już tak chrupiące i smaczne, jak zaraz po przygotowaniu.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *