Zrzucenie 5 kg w 30 dni to niełatwe zadanie. Wie o tym każdy, kto choć raz próbował pozbyć się niechcianych centymetrów. Ekspertka zdradza kilka prostych zasad. Ich przestrzeganie pozwoli, jej zdaniem „zgubić” 5 kilogramów w nieco ponad cztery tygodnie. Sprawdź, jak tego dokonać.
Odchudzanie to proces, który wymaga cierpliwości i systematyczności w działaniu. Nie ma żadnej magicznej różdżki, która z dnia na dzień zapewni nam „talię osy”. Wiara w diety-cud, które w ekstremalnie krótkim czasie przyniosą spektakularne efekty, w zasadzie bez wysiłku może okazać się brzemienna w skutki. Uleganie takim przekonaniom przynosi zwykle więcej szkody niż pożytku i bywa bardzo niebezpieczne. Nierzadko prowadzi do poważnych zaburzeń w funkcjonowaniu organizmu, na przykład hormonalnych czy metabolicznych, a tym samym zwiększa ryzyko rozwoju wielu chorób (w związku z niedoborem składników mineralnych i obniżeniem odporności).
Jak zrzucić 5 kg w 30 dni? Dietetyczka radzi
Ania Zientalska jest dietetyczką kliniczną, która dzieli się w mediach społecznościowych radami m.in. na temat tego, jak zdrowow zrzucić 5 kilogramów w 30 dni. Podpowiada, co zrobić, by schudnąć baz efektu jojo, czyli późniejszego przybierania na wadze. Oto kilka przydatnych wskazówek:
- zastosuj dietę niskowęglowodanową – pamiętaj przy tym o odpowiednich proporcjach poszczególnych makroskładników (30% białka, 40% tłuszczu, 30% węglowodanów),
- zwracaj uwagę na jakość makroskładników – źródłem węglowodanów powinny być przede wszystkim: warzywa, owoce, kasze, różne rodzaje ryżu oraz produkty pełnoziarniste,
- zadbaj o odpowiednie nawodnienie organizmu – wypijaj 6-8 szklanek niegazowanej „czystej” wody w ciągu dnia,
- odpowiednio komponuj poszczególne posiłki – warzywa powinny stanowić połowę objętości talerza, a pozostałą część mięso lub ryby (120-150 gramów), kasze bądź ryż (30-40 gramów) i zdrowe tłuszcze (na przykład jedna łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia),
- jeśli masz ochotę na przekąskę, sięgnij po warzywa lub owoce bogate w błonnik – zapewniają uczucie sytości, dostarczając jednocześnie niewielu kalorii (na przykład marchew, paprykę, buraki, brokuły, kalafior, pomidory, jabłka, banany, suszone śliwki),
- odstaw napoje z dodatkiem cukru, słodzików czy różnego rodzaju syropów – postaw na gorzką kawę bez mleka, gorzką herbatę (jeśli musisz sięgnąć po coś słodkiego, wybieraj naturalne źródła słodyczy, na przykład owoce),
- pamiętaj o codziennej dawce ruchu – na przykład dłuższy spacer (4-5 kilometrów),
- zawsze miej pod ręką przygotowane posiłki i zabieraj je ze sobą (na przykład do szkoły, na uczelnię lub do pracy), żeby w momencie, gdy jest czas na posiłek, nie musieć korzystać z jedzenia typu fast food.
Dietetyczka zwraca również uwagę na regularne jedzenie. Głodzenie się bądź drastyczne obniżanie liczby przyjmowanych kalorii są bardzo złymi pomysłami. Mogą przynieść skutek odwrotny od zamierzonego. Przerwy między poszczególnymi posiłkami nie powinny być zbyt długie. Optymalny czas to 3-4 godziny i nie więcej niż 5 godzin. Ponadto należy zachować umiar i nie jeść „na zapas”. Trzeba pamiętać, że nawet zdrowe produkty, spożywane w nadmiarze, mogą sprzyjać przybieraniu na wadze.