Zgaga to niejedyny objaw nadkwasoty żołądka. Zobacz, po czym rozpoznać to schorzenie

Zgaga, zdjęcie ilustracyjne Nadkwasota żołądka to problem, z którym zmaga się wiele osób w różnym wieku. Spora część z nich nie zdaje sobie sprawy, że choruje. Objawy schorzenia bywają bowiem dość niespecyficzne i łatwo je przeoczyć lub złożyć na karb innych przyczyn. Zobacz, na jakie symptomy warto zwrócić szczególną uwagę.

Nadkwasota żołądka zwykle bywa kojarzona ze zgagą lub dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, takimi jak wzdęcia, bóle brzucha czy uczucie pełności. Mało kto wie, że to schorzenie może również manifestować się w inny, mniej specyficzny sposób i dawać różne nietypowe objawy przypisywane zwykle innym jednostkom chorobowym. Sprawdź, kiedy w twojej głowie powinna zapalić się „czerwona lampka”.

Nietypowe objawy nadkwasoty żołądka

Nadkwasota (nadkwaśność) żołądka to stan, w którym w żołądku powstaje zbyt dużo kwasu solnego. W efekcie dochodzi do pojawienia się wielu nieprzyjemnych dolegliwości. Chory może uskarżać się na nudności, nadmierne gazy oraz wymioty. Objawom tym mogą towarzyszyć również inne, mniej typowe symptomy, na przykład:

  • pieczenie za mostkiem,
  • przewlekła biegunka,
  • utrata masy ciała,
  • pieczenie gardła,
  • kwaśny posmak w ustach,
  • nieświeży oddech,
  • suchy kaszel,
  • bóle w klatce piersiowej,
  • astma,
  • ból ucha,
  • przewlekłe zapalenie zatok.

Nadkwasoty żołądka nie należy lekceważyć. Nieleczona prowadzi do wielu rozmaitych powikłań, między innymi powstania refluksu żołądkowo-przełykowego, choroby wrzodowej żołądka, a także krwawienia z przewodu pokarmowego.

Co jeść i pić przy nadkwasocie żołądka?

Dieta przy nadkwasocie żołądka powinna być lekkostrawna. Należy zrezygnować z picia alkoholu, palenia papierosów oraz spożywania ostrych przypraw i wysoce przetworzonych potraw, które mogłyby wzmagać doświadczane dolegliwości i obciążać układ pokarmowy. Najlepiej jeść dania gotowane na parze, bogate w białko oraz wysokiej jakości tłuszcze (na przykład oliwa z oliwek). Warto ograniczyć słodycze, rośliny kapustne oraz strączkowe. W tym przypadku bardzo duże znaczenie ma nie tylko odpowiednia jakość, ale również regularność posiłków. Lepiej jeść mniejsze porcje, ale częściej. Trzeba również zadbać o to, by odstępy między nimi nie były zbyt duże.

Osoby z nadkwasotą żołądka powinny unikać napojów gazowanych, mocnej kawy czy herbaty. Należy zastąpić je niegazowaną wodą mineralną, rozcieńczonymi sokami na bazie warzyw u owoców. Można również pić napary z mięty, rumianku bądź prawoślazu lekarskiego. Przed włączeniem ich do codziennego jadłospisu, warto jednak skonsultować się z lekarzem podstawowej opieki zdrowotnej.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *