Ziemniaki są podstawowym elementem polskiej gastronomii. Pewien autorytet w tej dziedzinie zaleca optymalny sposób ich spożywania. W rzeczywistości wystarczy niewielka zmiana, aby zwiększyć ich korzyści zdrowotne.
Ziemniaki należą do najbardziej lubianych warzyw na świecie i stanowią kluczowy składnik wielu przepisów. Można je przyrządzać na różne sposoby — gotowane, smażone lub pieczone. Często towarzyszą naszym posiłkom jako dodatek, przyjmując formę frytek, puree ziemniaczanego, placków ziemniaczanych lub zapiekanek.
Ten rodzaj ziemniaka jest najzdrowszy
Dr Bartosz Kulczyński, naukowiec, dietetyk i technolog żywności, w udostępnionym filmie wskazał, które ziemniaki są najbardziej korzystne dla naszego zdrowia.
Jako ciekawostkę dodam, że schłodzone ziemniaki są znacznie zdrowsze . Mam na myśli ziemniaki gotowane, które były chłodzone w lodówce przez kilka godzin – stwierdził ekspert.
Specjalista wyjaśnił, dlaczego ziemniaki w takim stanie są optymalne dla naszego samopoczucia.
Dzieje się tak, ponieważ chłodzenie prowadzi do tworzenia się opornej skrobi w ziemniakach, co pomaga zapobiegać znacznemu wzrostowi poziomu glukozy we krwi. Ponadto substancja ta sprzyja rozwojowi pożytecznych bakterii jelitowych, pomaga w odbudowie wyściółki jelitowej i poprawia profil lipidowy we krwi, jednocześnie obniżając obecność związków prozapalnych. Ziemniaki przygotowane w ten sposób można wykorzystać na przykład jako składnik sałatki – wyjaśnił dietetyk.
Jakie są korzyści ze spożywania ziemniaków?
Włączenie ziemniaków do diety jest korzystne, ponieważ są one pełne niezbędnych składników odżywczych, w tym witaminy C i potasu. Ponadto ziemniaki są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który poprawia ruchy jelitowe. To z kolei wspomaga proces trawienia. Może również pomóc w walce z otyłością i nadwagą, ponieważ zwiększa ilość przyjmowanego pokarmu, co prowadzi do przedłużonego uczucia sytości. Ze względu na wysoką zawartość skrobi warzywa te dostarczają energii, jednocześnie pozostając niskokaloryczne, szczególnie gdy są przygotowywane bez dodanych tłuszczów.