Metabolizm z wiekiem spowalnia, a wraz z nim zmieniają się nasze potrzeby żywieniowe. Seniorzy powinni zwrócić szczególną uwagę na to, co znajduje się na ich talerzu, ponieważ odpowiednio zbilansowana dieta może pomóc w utrzymaniu dobrej kondycji i zapobieganiu wielu chorobom związanych z wiekiem. Należy się też wystrzegać niektórych produktów. Warto również być uważnym podczas wybierania napojów, po które sięgamy.
Jakich napojów nie powinni pić seniorzy?
Dr Bartosz Kulczyński, naukowiec, dietetyk, technolog żywności i żywienia, w opublikowanym przez siebie nagraniu zauważył, że seniorzy powinni unikać picia napojów słodzonych i gazowanych. Ich szkodliwy wpływ na zdrowie został potwierdzony w badaniach naukowych. Seniorzy, którzy są szczególnie narażeni na niektóre choroby, powinni zachować dużą ostrożność.
Obszerna praca naukowa z 2021 roku dowodzi, że osoby, które regularnie sięgają po napoje słodzone, mają trzykrotnie wyższe ryzyko erozji zębów. Sięgając do literatury naukowej, znajdziemy o wiele więcej badań, które potwierdzają szeroki, negatywny wpływ sięgania po napoje gazowane i słodzone – wyjaśnił.
Specjalista dodał, że napoje słodzone w diecie przyczyniają się do groźnych chorób, ponieważ:
- zwiększają ryzyko stłuszczenia wątroby o 40 proc.,
- podnoszą poziom trójglicerydów,
- sprzyjają chorobie wieńcowej,
- zwiększają zapadalność na udary mózgu i nadciśnienie tętnicze,
- powodują insulinooporność,
- zwiększają ryzyko wystąpienia cukrzycy typu drugiego i to aż o 26 procent,
- są jedną z przyczyn rozwoju dny moczanowej (tzw. podagry) i niewydolności nerek,
- przyczyniają się do przedwczesnej śmierci.
Inne konsekwencje picia napojów słodzonych i gazowanych
Napoje słodzone i gazowane są niekorzystne dla osób starszych nie tylko ze względu na ryzyko rozwoju groźnych chorób, ale również z uwagi na ich negatywny wpływ na uzębienie. Zęby wraz z wiekiem ulegają naturalnemu zużyciu – szkliwo, czyli najtwardsza tkanka w naszym organizmie, z czasem staje się cieńsze i bardziej podatne na uszkodzenia. Dodatkowo wraz z wiekiem zachodzą zmiany hormonalne i metaboliczne, które wpływają na mineralizację zębów i mogą prowadzić do ich osłabienia.
Tego typu produkty są wyjątkowo szkodliwe dla naszych zębów, co myślę, że nabiera szczególnego znaczenia właśnie w przypadku osób starszych, które niejednokrotnie zgłaszają problemy z uzębieniem. Wynika to oczywiście w dużym stopniu z wysokiej zawartości cukru w tego typu produktach – powiedział dr Bartosz Kulczyński.
Ekspert zauważył, że bardzo często jedna szklanka napoju słodzonego zawiera aż 27 g cukru. Dodał również, że taką ilość można porównać do posłodzenia herbaty pięcioma łyżeczkami cukru. „Cukier to idealna pożywka dla bakterii chorobotwórczych, które przyczyniają się między innymi do rozwoju próchnicy” – wyjaśnił.
Specjalista dodał, że popularne napoje gazowane odznaczają się bardzo wysoką kwasowością, czyli cechują się niskim pH. Z kolei nieprawidłowe pH jamy ustnej sprzyja uszkodzeniu zębów, próchnicy, powstawaniu przebarwień, kruszeniu oraz pękaniu zębów. Dodatkowo picie napojów gazowanych nasila refluks żołądkowo-przełykowy, co również przyczynia się do niszczenia zębów.