Smaczny dodatek do pieczywa możesz zrobić raz-dwa. Stawiając na popularne na południu Europy zdrowe warzywo, przygotujesz przysmak, który nie tylko ożywi twoje kanapki, ale też pomoże zadbać o wzrok i uchroni cię przed nagłymi skokami poziomu cukru we krwi. Zobacz, co kupić i jak wykonać smarowidło, które zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Dlaczego warto przygotować pastę z suszonych pomidorów?
Dodatek do pieczywa przygotowany z utrwalonych poprzez suszenie pomidorów będzie niezwykle aromatyczny. Usunięcie z warzywa wody sprawia, że pomidor jest jeszcze bardziej umamiczny i intensywny w smaku. Składniki odżywcze też ulegają skoncentrowaniu, więc jedząc nawet niewielką ilość tego produktu, dostarczysz sobie substancji, które wesprą twoje zdrowie, m.in. pomagając zadbać o właściwą gospodarkę cukrową organizmu i wzrok.
W suszonych pomidorach znajdziesz błonnik, który spowalnia wchłanianie cukrów z pokarmu i tym samym zapobiega gwałtownym skokom poziomu glukozy we krwi. Sprawia także, że uczucie sytości trwa dłużej. Ponadto ten niepozorny dodatek do dań zawiera likopen – przeciwutleniacz, który chroni komórki przed wolnymi rodnikami oraz może zmniejszać ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej. Zaburzenia na tym polu to jedna z głównych przyczyn utraty wzroku u osób starszych. Wzrok wesprze też obecny w suszonych pomidorach beta-karoten, który organizm przekształca w niezbędną prawidłowego funkcjonowania siatkówki witaminę A.
Ponadto smaczna wersja pomidora bogata jest w witaminy z grupy B, witaminę C, E i K oraz pierwiastki takie jak potas, magnez czy żelazo. Zdecydowanie warto ją włączyć do diety, a najprościej moim zdaniem zrobić to, sporządzając smakowity dodatek do pieczywa.
Jak zrobić pastę z suszonych pomidorów?
Wybitne w smaku smarowidło przygotujesz w mniej więcej kwadrans. Musisz tylko namoczyć suszone pomidory, by nieco zmiękły, a potem zblendować je z dodatkiem posiekanych orzechów włoskich i doprawić do smaku. Konsystencję smarowidła już dobierz według preferencji. Osobiście zawsze staram się dobrze rozdrobnić składniki, ale pozostawienie drobnych kawałków orzechów też nadaje smakołykowi ciekawego charakteru.
Przepis: Pasta z suszonych pomidorów
Smaczny dodatek do pieczywa ze zdrowym warzywem.
KategoriaDodatekRodzaj kuchniEuropejskaCzas przygotowania10 min.Liczba porcji8Liczba kalorii117 w każdej porcji
Składniki
- 100 g suszonych pomidorów
- 50 g orzechów włoskich
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówSuszone pomidory wrzuć do pojemnika blendera. Zalej wrzątkiem i odstaw na 5 minut. Orzechy włoskie przesiekaj. Z cytryny wyciśnij sok.
- Robienie pasty z suszonych pomidorówDo odcedzonych suszonych pomidorów dodaj orzechy włoskie, oliwę z oliwek, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz oregano. Zblenduj na gładką pastę. Dopraw odrobiną soli i pieprzem.
Jak podawać pastę z suszonych pomidorów?
Pasta ze zdrowego warzywa idealnie nadaje się do pieczywa. Smaruj nią chleb na zakwasie, bułki oraz inne smaczne placki, w których zamykać będziesz świeże warzywa, a smak będzie nieziemski. Smarowidło z suszonych pomidorów świetnie zastąpi też sos do pizzy, wzbogaci smak makaronu z warzywami, zupy kremu lub ulubionej sałatki. Dobrym pomysłem jest też zajadanie tego smakołyku z pokrojonymi w słupki marchewkami, selerem naciowym lub papryką. Taką zdrową przekąskę możesz zabrać do pracy lub spakować dzieciom do szkoły.