Z suszonych pomidorów robię szybką pastę do kanapek. Prosty przepis na zdrowy dodatek

Pasta z suszonych pomidorów Pyszna pasta do kanapek może powstać niemal błyskawicznie. Smarowidło z wybranego przeze mnie zdrowego warzywa jest też pełne cennych składników odżywczych, które pomagają mi zachować dobry wzrok i regulować poziom cukru. Sprawdź, o jaki składnik chodzi.

Smaczny dodatek do pieczywa możesz zrobić raz-dwa. Stawiając na popularne na południu Europy zdrowe warzywo, przygotujesz przysmak, który nie tylko ożywi twoje kanapki, ale też pomoże zadbać o wzrok i uchroni cię przed nagłymi skokami poziomu cukru we krwi. Zobacz, co kupić i jak wykonać smarowidło, które zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Dlaczego warto przygotować pastę z suszonych pomidorów?

Dodatek do pieczywa przygotowany z utrwalonych poprzez suszenie pomidorów będzie niezwykle aromatyczny. Usunięcie z warzywa wody sprawia, że pomidor jest jeszcze bardziej umamiczny i intensywny w smaku. Składniki odżywcze też ulegają skoncentrowaniu, więc jedząc nawet niewielką ilość tego produktu, dostarczysz sobie substancji, które wesprą twoje zdrowie, m.in. pomagając zadbać o właściwą gospodarkę cukrową organizmu i wzrok.

W suszonych pomidorach znajdziesz błonnik, który spowalnia wchłanianie cukrów z pokarmu i tym samym zapobiega gwałtownym skokom poziomu glukozy we krwi. Sprawia także, że uczucie sytości trwa dłużej. Ponadto ten niepozorny dodatek do dań zawiera likopen – przeciwutleniacz, który chroni komórki przed wolnymi rodnikami oraz może zmniejszać ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej. Zaburzenia na tym polu to jedna z głównych przyczyn utraty wzroku u osób starszych. Wzrok wesprze też obecny w suszonych pomidorach beta-karoten, który organizm przekształca w niezbędną prawidłowego funkcjonowania siatkówki witaminę A.

Ponadto smaczna wersja pomidora bogata jest w witaminy z grupy B, witaminę C, E i K oraz pierwiastki takie jak potas, magnez czy żelazo. Zdecydowanie warto ją włączyć do diety, a najprościej moim zdaniem zrobić to, sporządzając smakowity dodatek do pieczywa.

Jak zrobić pastę z suszonych pomidorów?

Wybitne w smaku smarowidło przygotujesz w mniej więcej kwadrans. Musisz tylko namoczyć suszone pomidory, by nieco zmiękły, a potem zblendować je z dodatkiem posiekanych orzechów włoskich i doprawić do smaku. Konsystencję smarowidła już dobierz według preferencji. Osobiście zawsze staram się dobrze rozdrobnić składniki, ale pozostawienie drobnych kawałków orzechów też nadaje smakołykowi ciekawego charakteru.

Przepis: Pasta z suszonych pomidorów

Smaczny dodatek do pieczywa ze zdrowym warzywem.

KategoriaDodatekRodzaj kuchniEuropejskaCzas przygotowania10 min.Liczba porcji8Liczba kalorii117 w każdej porcji

Składniki

  • 100 g suszonych pomidorów
  • 50 g orzechów włoskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówSuszone pomidory wrzuć do pojemnika blendera. Zalej wrzątkiem i odstaw na 5 minut. Orzechy włoskie przesiekaj. Z cytryny wyciśnij sok.
  2. Robienie pasty z suszonych pomidorówDo odcedzonych suszonych pomidorów dodaj orzechy włoskie, oliwę z oliwek, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz oregano. Zblenduj na gładką pastę. Dopraw odrobiną soli i pieprzem.

Jak podawać pastę z suszonych pomidorów?

Pasta ze zdrowego warzywa idealnie nadaje się do pieczywa. Smaruj nią chleb na zakwasie, bułki oraz inne smaczne placki, w których zamykać będziesz świeże warzywa, a smak będzie nieziemski. Smarowidło z suszonych pomidorów świetnie zastąpi też sos do pizzy, wzbogaci smak makaronu z warzywami, zupy kremu lub ulubionej sałatki. Dobrym pomysłem jest też zajadanie tego smakołyku z pokrojonymi w słupki marchewkami, selerem naciowym lub papryką. Taką zdrową przekąskę możesz zabrać do pracy lub spakować dzieciom do szkoły.

Źródło

No votes yet.
Please wait…
No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *