Włoski makaron z sosem cytrynowym to idealny orzeźwiający letni obiad. Szybki przepis

Włoski makaron z sosem cytrynowym Lekki i orzeźwiający makaron z sosem cytrynowym robię niemalże ekspresowo. Jest zdrowszy i smaczniejszy niż danie z włoskiej restauracji.

Włoski makaron z sosem cytrynowym to dla mnie esencja lata. Lekkości dodaje mu zastąpienie ciężkiego nabiału żółtą cukinią. Warzywo to jest subtelne w smaku, a sok i skórka z cytryny wydobywają z niego to, co najlepsze.

Lekka wersja włoskiego makaronu

Pasta al limone jest jednym z klasyków kuchni włoskiej. Latem warto skusić się na to przyjemnie orzeźwiające danie w nieco lżejszej odsłonie. W oryginale przygotowanie potrawy jest szybkie i takie też pozostanie, choć listę składników nieznacznie zmodyfikujemy.

Pominiemy zupełnie masło i śmietanę, które sprawiają, że danie wcale nie jest dietetyczne. Zamiast nich cytrynie towarzyszyć będzie żółta cukinia. Warzywo latem jest wyjątkowo tanie, a dostarcza licznych składników odżywczych. Znajdziemy z niej m.in. witaminę C i K, karotenoidy oraz pierwiastki takie jak potas, magnez czy żelazo.

Z punktu widzenia dietetyki i zdrowego żywienia jego wykorzystanie będzie dla nas więcej niż korzystne. W praktyce też sporo to ułatwi – warzywa nie mają w zwyczaju warzyć się na patelni. Ugotowanie zmodyfikowanej wersji dania będzie zatem prostsze.

Jak zrobić makaron z sosem cytrynowym?

Choć zrobienie danie wymaga przyrządzenia klusek — w moim przypadku będzie to wyjątkowo przyjemne linguine — reszta zadzieje się niemalże ekspresowo. Uduszę pokrojoną cukinię i zblenduję ją z pozostały mi składnikami sosu.

By uzyskać właściwą konsystencję sosu, skorzystam też z prostej sztuczki polegającej na wykorzystaniu wody z gotującego się makaronu. Płyn ten pomoże nam odpowiednio go zagęścić. Bądźcie więc ostrożni przy odcedzaniu klusek – nie cała woda może wylądować w zlewie.

Przepis: Włoski makaron z sosem cytrynowym

Orzeźwiające danie z makaronem i kwaśnym sosem idealnie sprawdzi się jako letni obiad.

KategoriaDanie główneRodzaj kuchniWłoskaCzas przygotowania5 min.Czas gotowania10 min.Liczba porcji4

Składniki

  • 400 g suchego makaronu linguine
  • 2 żółte cukinie
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówMakaron liguine ugotuj al dente w dużej ilości wody. Pod koniec przyrządzania odlej 2 filiżanki płynu z garnka. Cukinię umyj. Pokrój w niewielką kostkę. Cytryny wyszoruj, zetrzyj z niej skórkę i przygotuj 6 łyżek soku.
  2. Przygotowanie włoskiego makaronu z sosem cytrynowymNa patelni rozgrzej oliwę z oliwek, wrzuć cukinię i duś z odrobiną wody. Gdy warzywo zmięknie, przenieś je do pojemnika blendera wraz zachowaną wodą, połową soku z cytryny i płatkami drożdżowymi. Zblenduj i spróbuj. W razie potrzeby dolej więcej kwaśnego płynu. Dopraw też solą i pieprzem. Połącz z makaronem i posyp skórką z cytryny.

Jak podawać włoski makaron?

Nasze linguine, w przeciwieństwie do wersji tradycyjnej, nie zawiera zbyt wiele — w cukinii znajdziemy bowiem przede wszystkim wodę i węglowodany w postaci błonnika. Polecam więc podać potrawę z pokruszoną fetą, mozzarella lub burratą. Te sery świetnie korespondują z orzeźwiającym charakterem włoskiego makaronu z sosem cytrynowym.

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *