Kiedyś szparagi uchodziły za luksusowy przysmak. Gościły głównie na stołach królów oraz możnych rodów. Teraz są już dostępne dla każdego. I całe szczęście. Te warzywa są bowiem nie tylko smaczne, ale również bardzo pożywne. Wspierają pracę organizmu na wielu różnych poziomach. Zobacz, jakie korzyści niesie za sobą włączenie ich do jadłospisu.
Co daje jedzenie szparagów?
Szparagi, zarówno białe, jak i zielone, zawierają duże ilości wody. Nie obciążają układu pokarmowego. Mają niewiele kalorii (około 22 kcal w 100 gramach), ale obfitują w mikroelementy ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Można w nich znaleźć między innymi wapń, fosfor czy potas. Skrywają w sobie również wiele antyoksydantów. To związki, które niwelują szkodliwy wpływ wolnych rodników odpowiedzialnych za przedwczesne starzenie się komórek. Łagodzą stany zapalne tkanek. Wzmacniają odporność i chronią przed chorobami nowotworowymi.
Warto podkreślić, że szparagi mają niski indeks glikemiczny. Ich spożycie nie wywołuje więc nagłych wahań stężenia glukozy w organizmie i mogą być włączone do jadłospisu osób z cukrzycą lub insulinoopornością. Warzywa obniżają też poziom „złego cholesterolu”. Dzięki temu zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz innych schorzeń układu sercowo-naczyniowego. W dodatku mają działanie moczopędne. Wspomagają leczenie infekcji układu moczowego.
Co można zrobić ze szparagów?
Szparagi można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Warzywa nadają się do gotowania, smażenia, pieczenia czy grillowania. Są składnikiem sałatek, sosów czy zup. Doskonale sprawdzają się też w roli samodzielnej przekąski. Dziś chcielibyśmy polecić przepis na szparagi w szynce. To pyszne, a zarazem bardzo szybkie danie. Jego przygotowanie zajmie ci zaledwie pięć minut. Całą resztę zrobi za ciebie piekarnik.
Przepis: Szparagi w szynce
To świetna propozycja na przekąskę lub danie główne
KategoriaDanie główneRodzaj kuchniTradycyjnaCzas przygotowania20 min.Liczba porcji4
Składniki
- 500 g zielonych szparagów
- 100 g szynki parmeńskiej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 50 g parmezanu
- sól
- pieprz
- odrobina oliw do natłuszczenia naczynia żaroodpornego
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówZetrzyj ser na tarce.
- Szykowanie szparagówUmyj szparagi. Oderwij zdrewniałe końcówki warzyw. Wystarczy je lekko nagiąć. Same pękną w odpowiednim miejscu. Zawiń środkowe części szparagów w plasterki szynki.
- Pieczenie szparagówNatłuść naczynie żaroodporne i przełóż do niego szparagi. Polej warzywa oliwą i posyp startym serem. Dopraw je solą i pieprzem, a potem przykryj folią. Włóż szparagi do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15-20 minut. Zdejmij folię z naczynia na 5 minut przed końcem pieczenia.
Wskazówka: Możesz dowolnie modyfikować podany przepis, na przykład użyć innego rodzaju sera albo szynki. Przed podaniem warto posypać danie siekanym szczypiorkiem lub ziarnami sezamu.
Rada: Czas pieczenia szparagów zależy od ich „wieku”. Starsze warzywa wymagają zwykle dłuższej obróbki termicznej.