Warzywa z patelni z sycącym dodatkiem. Przepis na szybki obiad jednogarnkowy

Młode warzywa z kiełbasą W sezonie na młode warzywa warto sięgnąć po ten szybki obiad. Polecam zrobić je z pysznym dodatkiem. Jest pyszne, sycące i nie wymaga wiele pracy. Teraz, gdy warzywa są tanie, zrobisz je „za grosze”.

Młode warzywa z patelni to potrawa, którą można przygotować na wiele różnych sposobów. Tym razem sięgnęłam po jedną z najprostszych wersji tego dania. Połączyłam kilka produktów, które akurat miałam pod ręką. Dorzuciłam też składnik, dzięki któremu cała kompozycja stała się bardziej sycąca – kiełbasę. Poznaj mój patent na tani i szybki obiad.

Jak zrobić młode warzywa z patelni?

Wystarczy wrzucić na patelnię kilka składników i doprawić wszystko paroma przyprawami. Nie musisz trzymać się ściśle przedstawionego niżej przepisu. Możesz połączyć dowolne składniki, które akurat zalegają w twojej lodówce lub spiżarni. Sięgnąć po bakłażany, bataty, kalafior, brokuł, fasolkę szparagową, pomidory, pieczarki, wędzony boczek, kurczaka itp. Wszystko zależy od Twoich preferencji smakowych oraz potrzeb.

Przepis: Warzywa z patelni z kiełbasą

To pyszne, proste i sycące danie dla całej rodziny.

KategoriaDanie główneRodzaj kuchniTradycyjnaCzas przygotowania25 min.Liczba porcji4

Składniki

  • 4 ziemniaki
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 2 średnie cukinie
  • 2 średnie marchewki
  • 1 cebula
  • 1 kiełbasa
  • sól
  • pieprz
  • oregano

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówObierz cebulę z łupin i drobno posiekaj. Umyj pozostałe warzywa i pokrój je na mniejsze kawałki. Marchewkę możesz dodatkowo obrać ze skórki. Pamiętaj, by usunąć gniazda nasienne z papryk. Pokrój też kiełbasę. Jeśli korzystasz ze starszych ziemniaków, też obierz je ze skórki.
  2. Smażenie składnikówRozgrzej patelnię. Zeszklij cebulę na patelni. Gdy zyska rumiany kolor, dodaj marchewkę i ziemniaki. Podsmażaj je przez około 10 minut. Potem dodaj pozostałe składniki i podsmażaj przez kolejne 10 minut. Pamiętaj o mieszaniu warzyw. Na koniec dopraw danie.

Tak przygotowane warzywa z patelni możesz lekko oprószyć tartym serem.

Rada: Warzywa z patelni możesz podawać „solo” albo serwować je z ulubionymi dodatkami, na przykład ugotowanym na sypko ryżem lub kaszą gryczaną. Jeśli zdecydujesz się na takie rozwiązanie, zrezygnuj z używania ziemniaków.

Młode warzywa z patelni – wskazówki

Podsmażanie zacznij od najtwardszych warzyw. Staraj się kroić je na niewielkie kawałki. Dzięki temu nie będą wymagały długiej obróbki termicznej, Jeśli chcesz możesz obgotować ziemniaki przed smażeniem. Taki zabieg sprawi jednak, że będą miały nieco inny smak oraz konsystencję. Pamiętaj o doprawieniu potrawy. Możesz wykorzystać nie tylko pieprz, sól czy oregano, ale również inne przyprawy, na przykład sos sojowy, curry, słodką lub ostrą paprykę. Warto dorzucić też na patelnię nasiona słonecznika lub posiekane orzechy włoskie. Sprawią, że danie zyska dodatkowy element chrupkości. Ilość poszczególnych dodatków zależy od twoich preferencji smakowych. Uważaj, by nie przesadzić. W razie konieczności zawsze możesz dosmaczyć warzywa, gdy będą już na talerzu. Możesz też śmiało udekorować je natką pietruszki lub listkami bazylii.

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *