Unikaj tego w keczupie! Dietetyk ujawnia, co naprawdę może zaszkodzić Twojemu zdrowiu

Ketchup z frytkami Alejki supermarketów są zaopatrzone w różne marki ketchupu. Znany dietetyk udziela wskazówek, co wziąć pod uwagę przed dodaniem tego produktu do koszyka.

Ketchup należy do najpopularniejszych sosów, które często można znaleźć w naszych kuchniach. Stanowi dodatek do frytek, burgerów, hot dogów lub pizzy, a także wzbogaca smak wielu sosów i marynat. Jego wyraźny słodki i pikantny smak dobrze komponuje się z różnymi potrawami, a ze względu na łatwą dostępność i długi okres przydatności do spożycia jest powszechnie stosowany w codziennym gotowaniu. Dostępny w wielu odmianach, od tradycyjnego pomidorowego po te z dodatkiem ziół, ważne jest, aby wiedzieć, który ketchup oferuje najlepsze korzyści zdrowotne.

Jaki keczup wybrać?

Dr Bartosz Kulczyński, badacz, dietetyk i technolog żywności i żywienia, przedstawił kilka wskazówek, które należy wziąć pod uwagę przy wyborze ketchupu.

Podczas zakupów powinniśmy skupić się na kilku kluczowych czynnikach. Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na ilość użytych pomidorów . Uważam, że korzystna ilość to około 230 do 250 gramów pomidorów na 100 gramów produktu końcowego – wyjaśnił ekspert.

Specjalista radził również konsumentom, aby sprawdzali zawartość cukru w kupowanym keczupie.

Ponadto, wysokiej jakości ketchup to taki, który ma minimalną zawartość cukru . W idealnym przypadku powinien zawierać mniej niż 20 gramów cukru na 100 gramów ketchupu. Jeszcze lepszą opcją byłby ketchup bez dodanego cukru, gdzie cukier jest zastępowany naturalnym słodzikiem, takim jak stewia. Ponadto, wysokiej jakości ketchup powinien być pozbawiony konserwantów i zagęszczaczy – podsumował dr Bartosz Kulczyński.

Zachowaj ostrożność w kwestii zawartości soli w produktach

Dietetyk podkreślił również, jak ważne jest kontrolowanie poziomu soli w różnych produktach, w tym w keczupie, na co często nie zwraca się uwagi.

Zaleca się wybieranie ketchupu, który zawiera najmniejszą ilość soli . Sugeruję wybieranie produktów zawierających mniej niż półtora grama soli na 100 gramów. Chociaż sól sama w sobie nie jest szkodliwa, ważne jest, aby zdawać sobie sprawę, że wiele produktów jest nią obciążonych, więc umiar jest kluczowy.

Niedawno informowaliśmy o ostrzeżeniu WHO dotyczącym nadmiernego spożycia soli. Okazuje się, że średnie spożycie tej przyprawy jest prawie dwukrotnie wyższe od zalecanej ilości. Zalecany limit nie powinien przekraczać 5 gramów dziennie.

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *