To najgorsza czekolada, a kupują ją Polacy. Bosacka: dużo cukru i tłuszczu

Czekoladki Prawie każdy lubi czekoladę. Jednak nie wszyscy wiedzą, jak wybierać ją mądrze. Wielu wybiera produkty, które mają niewiele wspólnego z autentyczną czekoladą. Katarzyna Bosacka stanowczo odradza takie zakupy. Dowiedz się, czego unikać podczas zakupów.

Półki w sklepach spożywczych i supermarketach uginają się od różnorodnych czekolad. Niektóre kuszą niskimi cenami, inne kuszą jaskrawymi opakowaniami, a jeszcze inne szczycą się mnóstwem dodatków. Katarzyna Bosacka należy do grona wielbicielek tych smakołyków. Jak sama przyznaje, stara się ograniczać spożycie słodyczy, ale od czasu do czasu pozwala sobie na tabliczkę czekolady, szczególnie gdy pogoda nie sprzyja. Jednocześnie dziennikarka przestrzega przed zakupami pod wpływem impulsu. Nie każdy rodzaj czekolady jest tak dobry, jak się wydaje. Zaleca się, aby niektóre z nich pominąć w koszyku.

Jakiej czekolady należy unikać?

Jedną z najbardziej niepożądanych opcji jest biała czekolada. Katarzyna Bosacka twierdzi, że produkt ten ledwo zasługuje na miano czekolady. Jego znaczącą wadą jest kiepski skład, który z dietetycznego punktu widzenia pozostawia wiele do życzenia.

Tutaj mamy przede wszystkim sporą ilość mleka w proszku. Mamy tłuszcz, który nie zawsze jest kakao, nie zawsze jest też mlekiem. Często jest to najtańszy tłuszcz – olej palmowy. I wielki ocean cukru […] Nawet 60 proc. […] tabliczki to czysty cukier – podkreśla dziennikarka w jednym ze swoich reportaży.

Ważne jest, aby zrozumieć, że nadmiar cukru i oleju palmowego w diecie może stwarzać zagrożenia dla zdrowia. Nasila stany zapalne tkanek, osłabia odporność i prowadzi do niekontrolowanego przyrostu masy ciała. Nadwaga może zwiększać prawdopodobieństwo wystąpienia wielu poważnych problemów zdrowotnych, takich jak nadciśnienie, zakrzepica, zawały serca, udary mózgu lub cukrzyca. Niekorzystnie wpływa nie tylko na sprawność fizyczną, ale także na funkcje poznawcze. Podnosi ryzyko wystąpienia depresji i zaburzeń lękowych. Ponadto upośledza pamięć i koncentrację.

Jak wybrać dobrą czekoladę?

Kluczem jest sprawdzenie etykiet. Przed wrzuceniem czekolady do koszyka sprawdź jej zawartość i wagę. Lista składników powinna być tak prosta, jak to możliwe. Najlepiej, aby masa kakaowa była pierwszym składnikiem na liście, a nie cukier .

Ponadto weź pod uwagę wagę – dwa podobnie wyglądające batony mogą różnić się wagą. Jeden może ważyć 100 g, a drugi zaledwie 60 g, mimo podobnej ceny.

Nawet gorzka czekolada nie zawsze jest dobrym wyborem. Warto sprawdzić, czy zawiera tłuszcz roślinny zamiast masła kakaowego i czy nie ma zbędnych dodatków. Im krótsza i bardziej „czekoladowa” lista składników, tym lepiej. Szukaj produktów z wysoką zawartością kakao (np. ponad 70%) i bez oleju palmowego . Skonsultuj się z dietetykiem, aby dowiedzieć się, która gorzka czekolada jest zalecana.

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *