Sekret długowieczności tkwi w pozornie nieistotnej cząsteczce, która jest obecna w wielu powszechnych produktach spożywczych, jak zauważył naukowiec z Harvardu. Dowiedz się, gdzie jej szukać i co włączyć do swojej diety.
Dr Josh Helman, lekarz i certyfikowany biochemik związany z Uniwersytetem Harvarda, poświęcił lata na badania witalności, długowieczności i procesów, które wspomagają regenerację organizmu. Jego odkrycia doprowadziły go do dość nieoczekiwanego wniosku. Wydaje się, że rozwiązanie problemu długowieczności może być bliższe niż oczekiwano, ucieleśnione w małej, niepozornej cząsteczce występującej w wielu popularnych produktach spożywczych.
Tlenek azotu: klucz do długowieczności
Ekspert sugeruje, że tlenek azotu może być formułą długowieczności. Ta niepozorna cząsteczka odgrywa kluczową rolę w wielu procesach organizmu. Pomaga regulować przepływ krwi w naczyniach krwionośnych i zmniejsza jej lepkość, tym samym zmniejszając ryzyko zablokowania tętnic. Poprawia dostarczanie krwi do tkanek, zapewniając im większą ilość tlenu i składników odżywczych, co pozwala organom funkcjonować skuteczniej i wydajniej.
Ponadto tlenek azotu pozytywnie wpływa na działanie układu nerwowego. Poprawia komunikację neuronową, zwiększa koncentrację i wspomaga pamięć. Związek ten może mieć istotne znaczenie w zapobieganiu chorobom neurodegeneracyjnym. Ponadto badania wskazują, że pomaga łagodzić stany zapalne w organizmie, spowalniając w ten sposób proces starzenia i pośrednio obniżając ryzyko różnych problemów zdrowotnych, w tym miażdżycy, dysfunkcji nerek i wątroby oraz niedokrwiennej choroby serca.
Jak zwiększyć poziom tlenku azotu w organizmie?
Ludzkie ciało wytwarza tlenek azotu poprzez utlenianie związku znanego jako L-arginina. Związek ten występuje obficie w różnych produktach roślinnych, w tym w sałacie masłowej, szpinaku, burakach, rukoli, kapuście pekińskiej, boćwinie, rzodkiewce i sałatce kukurydzianej. Obecność azotanów, występujących w orzechach i roślinach strączkowych, również wspomaga produkcję tlenku azotu. Ponadto, podejmowanie aktywności fizycznej jest ważnym czynnikiem, który wzmacnia cały ten proces.