Tę zdrową i pyszną sałatkę robię w 10 minut. Wystarczą 4 produkty i prosty sos

Sałatka z figą, fetą i orzechami włoskimi Sałatka z figą to doskonały pomysł na szybki lunch lub sycącą kolację. Z 4 smacznych składników w mig wyczarujesz znakomity posiłek. Jedząc go, zadbasz też o zdrowie.

O sałatce z figą po raz pierwszy usłyszałam od znajomej, która była na diecie. Opowiadała, jak zaskakujące dla niej był fakt, że podczas odchudzania może jeść owoce i o tym, jak latem uwielbia przygotowywać właśnie tę prostą, smaczną i — co najważniejsze — niesamowicie sycącą kompozycję. Koleżanka wyjawiła też, że nie mogła uwierzyć, iż to danie jest w stanie zastąpić solidny dwudaniowy obiad, na który dotychczas się decydowała. Wspomniała też, że dietetyczka wymieniła szereg zalet takiego posiłku.

Dlaczego warto wybrać sałatkę z figą?

Figi to owoce, które dotychczas rzadko gościły na moim talerzu. Sezon na nie jest krótki i następuje w końcówce lata. Warto się na niego skusić, bo świeży owoc jest znacznie cenniejszy niż suszony – dostępny co prawda przez cały rok, ale też obfitujący w cukry.

Dlaczego figi będą cenne? Przede wszystkim są dobrym źródłem błonnika, który daje uczucie sytości, i zapobiega podjadaniu między posiłkami. W niepozornym owocu znajdziesz też wiele witamin z grupy B, wspierającą wzrok i zdrowie skóry witaminę A oraz takie pierwiastki jak magnez, potas czy wapń, które wspierają układ mięśniowy i nerwowy.

W połączeniu ze zdrowymi tłuszczami omega-3 i omega-6 z orzechów włoskich i białkiem z sera feta sałatka z figą będzie pyszną i obfitującą we wszystkie makroskładniki propozycją. Nic dziwnego, że znajoma była w stanie najeść się nią na długie godziny. A jeszcze wykonanie okazało się dziecinnie proste. Nic tylko zajadać.

Jak zrobić ekspresową sałatkę z figą?

Przygotowanie zdrowej kompozycji z figą jest banalne. Wystarczy umyć produkty, pokroić je i ułożyć na talerzu. Końcowym szlifem jest polanie wszystkiego lekko słodkim winegretem z miodem. Nie należy pomijać tego kroku, bo danie będzie niesmaczne. Brak odrobiny tłuszczu utrudni również wchłanianie się cennych składników odżywczych.

Przepis: Sałatka z figą, fetą i orzechami włoskimi

Sycąca i lekka propozycja na lunch do pracy lub zdrową kolację.

KategoriaDanie główneRodzaj kuchniMiędzynarodowaCzas przygotowania10 min.Liczba porcji2Liczba kalorii490 w każdej porcji

Składniki

Na sałatkę:

  • 50 g rukoli
  • 4 figi
  • 100 g sera feta
  • 40 g orzechów włoskich

Na sos:

  • 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówRukolę opłucz pod bieżącą wodą, osusz delikatnie. Ser feta odcedź z zalewy, pokrój w kostkę. Figi umyj, usuń ogonki i potnij w ćwiartki. Orzechy włoskie zgrubnie posiekaj.
  2. Robienie sosuW szklance połącz oliwę z oliwek, ocet winny, miód i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw odrobiną soli i pieprzu.
  3. Składanie sałatkiNa dwóch głębokich talerzach ułóż rukolę. Pole ją odrobiną sosu, a następnie rozrzuć na liściach kostki fety. Ułóż kawałki fig, posyp rozdrobnionymi orzechami. Polej resztą sosu.

Jak podawać sałatkę z figą?

Do dania z figą zawsze podaję kromkę świeżego pieczywa razowego. To mój sałatkowy nawyk. Zawarty w wypieku błonnik dodatkowo wspiera sytość i świetnie uzupełnia smak warzywno-owocowych kompozycji. Doskonale nadaje się też do wyjadania resztek pysznego sosu.

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *