Objawami niedoboru witaminy C może być między innymi podatność na infekcje, zła krzepliwość krwi czy osłabienie. Wcale nie trzeba sięgać po tę witaminę pod postacią tabletek – wystarczy, że wprowadzicie do swojej diety odpowiednie produkty. Specjalista wymienia, które z nich mają wysoką zawartość witaminy C. Wbrew pozorom, wcale nie jest to osławiona cytryna.
Produkty, które zawierają dużo witaminy C
Dietetyk kliniczny, Dominika Hatala opublikowała na swoim Instagramie „Dietetyk Powszechny” nagranie, w którym poleca trzy produkty, które charakteryzują się wysoką zawartością witaminy C. Ekspertka wskazała, że warto sięgać po kiwi – ten owoc ma około 93 mg witaminy C na 100 gramów. Kiwi wspiera układ odpornościowy, a dodatkowo dzięki wysokiej zawartości błonnika poprawia trawienie. Jeśli chcemy zadbać o poziom witaminy C w naszym organizmie, warto jeść również czarne porzeczki – zawierają one około 181 mg witaminy C na 100 gramów, ale też, jak mówi ekspertka, spore ilości antocyjanów, które mają silne właściwości przeciwutleniające. Na pierwszym miejscu w rankingu produktów bogatych w witaminę C plasuje się czerwona papryka. Ma ona około 190 mg witaminy C na 100 gramów.
Aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę, wystarczy zjeść tylko połowę surowej papryki – wyjaśnia dietetyczka.
Warzywa i owoce bogate w witaminę C
Witamina C odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu naszego organizmu, a w konsekwencji – utrzymaniu dobrego stanu zdrowia. Bierze ona udział w podnoszeniu odporności na choroby bakteryjne i wirusowe, ponieważ ma właściwości bakteriobójcze i bakteriostatyczne. Poza podwyższeniem odporności, witamina C chroni też przed chorobami serca i miażdżycą.
Warzywa, które również są bogate w witaminę C to między innymi:
- natka pietruszki (178 mg/100g),
- surowe brokuły (83 mg/ 100g),
- kalarepa (65 mg/100g),
- brukselka (61 mg/100g),
- kapusta włoska (60 mg/100g).
Z kolei owoce, po które warto sięgać to także grejpfruty (40 mg/ 100g), popularna cytryna (50 mg/100g) czy owoce głogu (160-180 mg/100g) i dzikiej róży (250-800 mg/100g). Trzeba jednak pamiętać, że witaminę C najlepiej jest dostarczać w formie surowej (a nie na przykład dodawać owoce czy warzywa do gotujących się potraw).