Te pierogi polecą w kosmos, a teraz wylądowały w Żabce. Astronauci je zjedzą

Astropierogi z Żabki Żabka wprowadziła do swojej oferty jedzenie inspirowane kosmosem. To nie przesada, ponieważ astronauci udający się na Międzynarodową Stację Kosmiczną będą się nim delektować. Teraz zwykli konsumenci mogą spróbować tych smakołyków. Co zawierają? Dowiedz się, zanim dokonasz zakupu.

Sławosz Uznański-Wiśniewski wkrótce wyruszy w podróż w kosmos (start misji został przełożony z 29 maja na 9 czerwca 2025 r.). Podczas tej niezwykłej wyprawy zabierze ze sobą wyjątkowe jedzenie inspirowane polskimi tradycjami kulinarnymi . Zostało ono opracowane przez LYOFOOD we współpracy z Europejską Agencją Kosmiczną. Asortyment, który polski astronauta zje na orbicie, obejmuje m.in. Astropierogi z kapustą i grzybami . Przepis na te przysmaki stworzył znany szef kuchni i restaurator Mateusz Gessler. Teraz klienci Żabki mają szansę ich spróbować, ale muszą działać szybko, ponieważ oferta jest ograniczona. Czy naprawdę warto? Przekonaj się sam.

Pierogi kosmiczne – co w nich jest?

Astropierogi to liofilizowane przysmaki. Proces ten polega na zamrożeniu żywności, a następnie usunięciu z niej wody. Jest to jedna z najpowszechniej stosowanych technik konserwowania żywności. Metoda ta ma kilka kluczowych zalet. Po pierwsze, chroni produkt przed zepsuciem i znacznie wydłuża jego okres przydatności do spożycia. Po drugie, zmniejsza wagę produktu spożywczego, ułatwiając transport nawet na duże odległości.

Pierogi zawsze były moimi ulubionymi! Lubię je sama robić, a kiedy mieszkałam za granicą, często dzieliłam się nimi ze znajomymi z różnych środowisk. To był dla mnie oczywisty wybór, ale stworzenie produktu nadającego się do spożycia na orbicie okazało się nie lada wyzwaniem, zarówno pod względem procesu liofilizacji, jak i wymagań dotyczących przygotowywania posiłków na pokładzie Stacji Kosmicznej – produkt może wchłaniać wodę, ale nie ma sposobu na pozbycie się jej nadmiaru! Na szczęście znaleziono rozwiązanie, które umożliwia wysyłanie pierogów w kosmos – podkreśla Sławosz Uznański-Wiśniewski, cytowany przez LYOFOOD.

Warto zauważyć, że „kosmiczne pierożki” mają godny pochwały skład. Kiszona kapusta stanowi 56 procent farszu. Następna jest mąka pszenna (32 procent), a następnie cebula, olej rzepakowy, suszone grzyby, mąka ziemniaczana, sól i przyprawy. Profil odżywczy produktu jest również imponujący. 100-gramowa porcja tych przysmaków zawiera 397 kalorii, 7,7 g błonnika, 12 g białka, 2,3 g cukru i 0,7 g tłuszczów nasyconych.

Do opakowania dołączona jest instrukcja przygotowania pierogów do spożycia (choć można je jeść również na sucho). Należy rozszerzyć dno opakowania. Do pojemnika wlać 300 mililitrów gorącej, przegotowanej wody, zamknąć go struną, odczekać 15 minut, a następnie odcedzić wodę. Smak dania pozostaje subiektywny i zależy od gustu. Wyraźny jest smak kapusty. Jednak w nadzieniu nieco brakuje grzybów. Dodatkowo pierogi okazują się jędrne i lekko gumowate. Za opakowanie 5 pierogów cena wynosi 9 złotych i 99 groszy.

Nie tylko astro-pierogi pojadą w kosmos

Pierogi z nadzieniem

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *