Te ekspresowe bułeczki robię z 2 składników. Prościej się już nie da

Domowe bułeczki Uwielbiam smak i zapach świeżego pieczywa. Dlatego często sięgam po przepis na ekspresowe bułeczki. Nietrudno go zapamiętać, bo obejmuje tylko dwa proste składniki.

Kiedyś rzadko piekłam domowe bułki. Cały proces wydawał mi się zbyt skomplikowany i pracochłonny. Wszystko się zmieniło, gdy natrafiłam na te ekspresowe bułki. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste. Nie zajmuje dużo czasu i nie generuje wysokich kosztów. Za to satysfakcja, jaką można poczuć po wyjęciu z piekarnika chrupiących i obłędnie pachnących przysmaków jest bezcenna. W dodatku pozwala sporo zaoszczędzić.

Jak zrobić ekspresowe bułki z 2 składników?

Bazą tych wypieków jest mąka samorosnąca. Bez problemu kupisz ją w każdym większym sklepie spożywczym lub supermarkecie. Będziesz też potrzebować śmietanki kremówki. I to by było na tyle, jeśli chodzi o listę składników. Sam proces przygotowywania bułek również jest bardzo prosty. Z łatwością sobie poradzisz, nawet jeśli jesteś początkującym kucharzem i z kuchnią nie było ci do tej pory po drodze. Wystarczy, że połączysz ze sobą oba produkty, uformujesz kulę z ciasta, a następnie „porwiesz” ją na mniejsze kawałki i utworzysz bułeczki. Potem musisz już tylko wstawić je do piekarnika na 10-15 minut.

Przepis: Ekspresowe bułeczki

To idealna propozycja na śniadanie. Zrobisz je szybko z dwóch tanich składników.

KategoriaDodatekRodzaj kuchniTradycyjnaCzas przygotowania30 min.Liczba porcji12

Składniki

  • 350 g mąki samorosnącej
  • 250 g śmietanki kremówki

Sposób przygotowania

  1. Łączenie składnikówWymieszaj mąkę ze śmietanką. Składniki powinny się dobrze połączyć. Nie przejmuj się, jeśli ciasto będzie mieć drobne grudki.
  2. Formowanie bułekPodsyp blat mąką. Uformuj z ciasta dużą kulę i podziel ją na mniejsze części. Z każdej z nich zrób kuleczkę. Następnie lekko ją rozpłaszcz.
  3. Pieczenie bułekWyłóż blachę papierem do pieczenia. Ułóż na niej rozpłaszczone kuleczki z ciasta i wstaw całość do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10-15 minut.

Wskazówka: Upieczone bułeczki możesz śmiało wykorzystać do zrobienia kanapek – zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko. Możesz też wykorzystać je jako dodatek do zupy czy gulaszu.

Domowa mąka samorosnąca krok po kroku

Jeśli nie chcesz, nie musisz wydawać pieniędzy na zakup mąki samorosnącej. Możesz ją zrobić w domu. To bardzo proste. Wystarczy, że do dwóch szklanek mąki pszennej (typ 450) dodasz łyżeczkę proszku do pieczenia, łyżeczkę sody i szczyptę soli, a na koniec wymieszasz całość. Tak przygotowaną bazę do ekspresowych bułeczek należy przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku. Możesz ją również wykorzystać do przygotowania innych wypieków, a nawet naleśników czy pankejków. Wszystko zależy od twojej kulinarnej fantazji.

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *