Tajska herbata orzeźwia i podkręca metabolizm. Przepis

Tajska herbata Kiedy upał daje się we znaki, każdy sposób na ochłodzenie jest na wagę złota. Gdy wysoka temperatura zaczyna mi mocno doskwierać, sięgam po tajską herbatę. Napój doskonale gasi pragnienie i orzeźwia. Przygotujecie go w kilka minut.

Tajska herbata cieszy się dużą popularnością w krajach azjatyckich. Można ją kupić na straganach i ulicznych stoiskach. Sprzedawcy prześcigają się w różnych sztuczkach, dążąc do przyciągnięcia uwagi klientów. Jedni stają na głowie, drudzy tańczą, a jeszcze inni wykonują rozmaite akrobacje. Chcą w ten sposób zyskać przewagę nad konkurencją. Nie trzeba jednak wyjeżdżać do Tajlandii, by cieszyć się smakiem tamtejszej herbaty. Możecie przygotować napój w domu. Podpowiemy wam jak to zrobić.

Jak zrobić tajską herbatę?

Przepis na tajską herbatę jest prosty i nie wymaga żadnych specjalnych przygotowań. W oryginalnej recepturze wykorzystuje się herbatę typu ceylon, ale możecie śmiało sięgnąć również po inne gatunki. Ważne, By był to produkt dobrej jakości.

Przepis: Tajska herbata

Napój doskonale orzeźwia i gasi pragnienie.

KategoriaNapójRodzaj kuchniTajskaCzas przygotowania15 min.Liczba porcji1

Składniki

  • 1,5 łyżki czarnej herbaty
  • 0,5 l wrzątku
  • 100 ml mleka skondensowanego
  • 1 łyżka cukru
  • 2 gwiazdki anyżu
  • kilka ziaren kardamonu

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie napojuZaparzcie herbatę. Powinna być mocna i aromatyczna. Przecedźcie napój, a przy przestygnie dodajcie do niego mleko, mleczko kokosowe, cukier i przyprawy.
  2. Podawanie napojuDo szklanki wrzućcie kilka kostek lodu. Wlejcie przygotowany napój. Na wierz połóżcie mleczko kokosowe lub kostkę lodu (opcjonalnie).

Wskazówka: Możecie śmiało modyfikować wskazany przepis zarówno jeśli chodzi o rodzaj użytych składników, jak i poszczególne proporcje. Wszystko zależy od waszych upodobań i preferencji smakowych.

Jakie właściwości ma tajska herbata?

Tajska herbata ma wiele cennych właściwości. Nie tylko orzeźwia i gasi pragnienie, ale wpływa też pozytywnie na przemianę materii. Usprawnia perystaltykę jelit, dzięki czemu może wspomóc proces zrzucania nadprogramowych kilogramów. Przyprawy takie jak anyż czy kardamon przyspieszają metabolizm i spalanie tłuszczu. Wykazują też silne działanie antyoksydacyjne. Niwelują stany zapalne. Zwalczają grzyby, bakterie i wspierają organizm w walce z infekcjami. Wzmacniają odporność. Dodatkowo spowalniają procesy starzenia.

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *