Słodkie bułeczki na śniadanie do szkoły. Prosty przepis

Bułeczki drożdżowe Śniadanie do szkoły w postaci słodkich bułeczek drożdżowych spodoba się nawet niejadkom. Odkąd robię je moim dzieciom, śniadaniówka zawsze wraca pusta.

Bułeczki drożdżowe na słodko to doskonały pomysł na śniadanie do szkoły. Są delikatne niczym chmurka i przyjemnie maślane, a pracy przy nich nie ma wiele. Moje dzieci jedzą je bardzo chętnie, gdy spakuję je do śniadaniówki zamiast kanapek. Musisz spróbować.

Jak zrobić pyszne śniadanie do szkoły?

Słodkie bułeczki mogą być sycące i zdrowe. Choć w przypadku wypieku drożdżowego dodatku cukru nie unikniesz, domowy smakołyk wciąż ma sporą przewagę nad zakupioną w cukierni drożdżówką. Przede wszystkim dlatego, że wiesz, z czego jest przygotowany. Robiąc bułeczki drożdżowe z mojego przepisu, unikniesz serwowania dzieciom tzw. pustych kalorii w postaci lukru czy innych słodkich posypek.

Lekkie niczym chmurka ciasto, które przygotujesz, udekorujesz natomiast zdrową czarnuszką, która zawiera szereg cennych substancji m.in. działające przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie nigellazynę i tymochinon czy antyoksydanty takie jak witamina E i kwas linolowy.

Smak nasionek jest specyficzny, więc najpierw poczęstuj nimi dzieci i sprawdź, czy „podejdzie” im tak bardzo, jak moim. Jeśli nie to sprawdzą się też sezam, siemię lniane lub dowolne orzechy, które lubią.

Przepis: Bułeczki drożdżowe z czarnuszką

Pyszne śniadanie do szkoły, które smakuje lepiej niż kanapki.

KategoriaPrzekąskaRodzaj kuchniPolskaCzas przygotowania2 godz.Czas gotowania25 min.Liczba porcji12Liczba kalorii327 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • 200 ml mleka
  • 100 g masła
  • 3 żółtka
  • sól
  • 2 łyżeczki nasion czarnuszki

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie rozczynu drożdżowegoMleko wlej do garnuszka, podgrzej do temperatury 30 stopni Celsjusza. Przelej do dużej miski, a następnie wsyp cukier i 4 łyżki mąki pszennej z odmierzonej porcji. Rozmieszaj. Wkrusz drożdże i rozprowadź je w płynie. Przykryj i odstaw na 15 minut.
  2. Wyrabianie ciasta na bułeczki drożdżowychDo rozczynu drożdżowego dodaj pozostałą mąkę pszenną, stopione i przestudzone masło, szczyptę soli oraz 2 żółtka. Dokładnie wymieszaj składniki i wyrób elastyczne ciasto (około 10 minut). Przykryj je ściereczką i pozostaw na 60 minut, by podrosło.
  3. Formowanie i pieczenie słodkich bułeczekZ wyrośniętego ciasta uformuj 12 kulek. Każdą porcję zapleć w warkocz i zroluj go tak, aby uzyskać okrągłą bułeczkę. Ułóż wszystko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy. Przykryj i odstaw jeszcze na 20 minut. Wyrośnięte bułeczki posmaruj żółtkiem i posyp czarnuszką. Piecz 20-22 minuty w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Wskazówki dotyczące słodkich bułeczek

Śniadanie do szkoły możesz zrobić szybciej, jeśli zamiast świeżych drożdży piekarniczych wykorzystasz produkt instant. Praca z nimi nie wymaga sporządzania rozczynu. Po prostu rozpuszczasz zawartość saszetek w ciepłym mleku. Do wykonania takiej liczby bułeczek drożdżowych, jak w przepisie potrzebować będziesz 2 opakowań o masie 7 g.

Jeśli obawiasz się podawania dzieciom słodkich wypieków, możesz też zmniejszyć ilość cukru w przepisie. Na podaną w przepisie porcję drożdży użyj 2 łyżek cukru, a resztę zastąp pozbawionym kalorii słodzikiem np. erytrytolem lub stewią.

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *