Śledzie po warszawsku to zdrowa przekąska rybna. Prosty przepis

Śledzie po warszawsku Śledzie po warszawsku są lekkie i bardzo zdrowe. Robię je w kilka chwil i zajadam ze smakiem. Są znakomite, a kalorii mają niewiele.

Śledzie nie są drogie i zdecydowanie warto włączyć je do swojej diety. Warszawski przysmak jest prosty w przygotowaniu, a składniki znajdziesz w każdym sklepie. By go zrobić, wystarczą ci zaledwie trzy produkty. Tak wspaniałej przekąski rybnej dawno nie jadłam i zdecydowanie polecam się na nią skusić. Gwarantuję, że jeszcze nie raz wrócisz. I do śledzia, i do tego przepisu.

Dlaczego warto jeść śledzie?

Śledzie są bardzo cennym składnikiem diety. Atlantycka ryba zawiera duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3. Wpływają one korzystnie na układ sercowo-naczyniowy, obniżając poziom cholesterolu i zmniejszając ryzyko zawału serca. W mięsie morskiego zwierzęcia znajdziemy też sporo białka — budulca wszystkich komórek organizmu ludzkiego — oraz witaminy z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Śledź to także dobre źródło jodu, więc jeśli go lubisz, nie odmawiaj go sobie, wierząc w mity o akumulowaniu rtęci przez tę rybę. Korzyść z dostarczenia pierwiastka wpływającego na pracę tarczycy będzie większa niż bardzo małe ryzyko spożycia szkodliwej ilości ciekłego metalu. Badania potwierdziły, że jest to jedna z bezpieczniejszych pod tym względem ryb.

Jak zrobić warszawską przekąskę rybną?

Śledzie po warszawsku to nic innego jak ryba w oleju z dodatkiem musztardy. Przyrządzenie tej zdrowej przekąski będzie więc niemalże ekspresowe, o ile filety, których użyjesz, nie będą bardzo słone. Ja zawsze namaczam je wcześniej w zimnej wodzie, by pozbyć się nadmiaru przyprawy. Zajmuje to kilka godzin i planując podanie śledzi, trzeba to uwzględnić. Reszta jednak idzie bardzo sprawnie.

Przepis: Śledzie po warszawsku

Prosta i pyszna przekąska, która zachwyci każdego amatora śledzi.

KategoriaPrzekąskaRodzaj kuchniPolskaCzas przygotowania4 godz. 15 min.Liczba porcji12Liczba kalorii180 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg śledzi z solanki
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 120 musztardy stołowej

Sposób przygotowania

  1. Moczenie śledziFilety śledziowe umieść w misce z zimną wodą. Mocz przez minimum 4 godziny, często wymieniając płyn.
  2. Robienie śledzi po warszawskuOdsolone filety śledziowe osusz, posmaruj musztardą. Każdy z nich zwiń w ciasny rulonik i zepnij wykałaczką. Przenieś do czystego słoika. Zalej olejem rzepakowym i zamknij naczynie. Przechowuj w lodówce do 2 tygodni.

Jak podawać śledzie po warszawsku?

Koreczki rybne z musztardą — bo tak można by też nazwać ten stołeczny przysmak — świetnie smakują w towarzystwie pieczywa i warzyw marynowanych np. papryki, ogórków konserwowych czy z grzybków z zalewy. Niektórzy wręcz zawijają je w kawałki ryby.

Możesz też podać je wraz z ziemniakami i ulubioną surówką jako postny obiad lub kolację. Rarytas raczej je się na zimno, ale możesz go delikatnie ogrzać na patelni przed zaserwowaniem.

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *