Polscy naukowcy opublikowali wyniki dotyczące części truskawek, które są zazwyczaj wyrzucane. Czas zacząć spożywać łodygi.
Czerwiec to szczyt sezonu truskawkowego. Na rynkach pojawiły się stoiska z tymi słodkimi owocami. W 2023 r. Polska zajęła 7. miejsce na świecie wśród producentów truskawek.
Spożywanie truskawek dostarcza organizmowi niezbędnych substancji bioaktywnych. Są bogate w witaminę C, kwasy fenolowe, flawonoidy, antocyjany, a także żelazo, potas, fosfor, wapń i mangan.
Sezon truskawkowy: Zalety spożywania tych owoców
– Obecność związków bioaktywnych w truskawkach wiąże się z różnymi korzyściami zdrowotnymi – w tym właściwościami przeciwzapalnymi, przeciwwirusowymi i przeciwbakteryjnymi. Wzmacniają również układ odpornościowy, zmniejszają prawdopodobieństwo powstawania zakrzepów krwi i pozytywnie wpływają na zdrowie układu sercowo-naczyniowego – powiedział Radosław Bogusz, doktorant Szkoły Doktorskiej SGGW, w TVP Info.
– Dzięki związkom polifenolowym – takim jak kwas chlorogenowy i elagowy, kwercetyna i kemferol – truskawki wykazują silne właściwości antyoksydacyjne, które pomagają neutralizować wolne rodniki. Działanie to może spowolnić procesy starzenia się organizmu, poprawić pamięć i koncentrację oraz obniżyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Regularne spożywanie truskawek odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu chorobom związanym ze stylem życia, w tym nowotworom i zaburzeniom neurodegeneracyjnym, takim jak choroba Alzheimera lub Parkinsona – kontynuował, wymieniając dalsze zalety spożywania truskawek.
Ujawnił również wyniki ostatnich badań przeprowadzonych przez naukowców z SGGW i Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Naukowcy zbadali łodygi truskawek, które są często wyrzucane.
Łodygi. Dodaj je do koktajli
– Łodygi truskawek są bogate w liczne dobroczynne składniki: błonnik, witaminę C, witaminę E, związki polifenolowe (w tym kwas elagowy, kwas chlorogenowy, rutynę i katechinę), a także niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, znane ze swoich właściwości przeciwzapalnych i pozytywnego wpływu na funkcjonowanie mózgu – podkreślił Bogusz.
– Należą do nich również luteina i beta-karoten – związki o znaczących właściwościach antyoksydacyjnych, które odgrywają kluczową rolę w ochronie wzroku. Luteina gromadzi się w siatkówce, pomagając w filtrowaniu szkodliwych promieni UV i światła niebieskiego, podczas gdy beta-karoten, jako prekursor witaminy A, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie siatkówki i widzenie nocne – dodał.
– Łodygi można dodawać do koktajli, smoothie czy pesto, a także suszyć i używać do naparów lub mieszać z innymi ziołami w zastosowaniach kulinarnych – doktorantka podała przykłady ich zastosowań.