Sałatka z ciecierzycą to prosty pomysł na lekką kolację lub smaczny lunch do pracy. Wzbogacona o rzeżuchę staje się bogatsza i pełna wyrazu. Pokochałam ją od pierwszego spróbowania. Daj szansę tym pikantnym listkom — są wyśmienite.
Jak zrobić smaczną sałatkę z ciecierzycy?
Ciecierzyca smakuje dobrze z wieloma dodatkami, Tym razem podałam ją prosto z pomidorami, podsmażoną cebulką i czosnkiem, ogórkami kiszonymi, szczypiorkiem i sosem winegret.
Do sałatki dodałam jeszcze świeżą rzeżuchę. Danie od razu zyskało na smaku, a przy okazji dostarczyłam sobie mnóstwa cennych składników odżywczych. W niewielkich listkach obecne są bowiem takie pierwiastki jak potas, żelazo czy fosfor oraz liczne witaminy m.in. witaminy A, B12 i C. W rzeżusze znajdziemy także sporo błonnika i bardzo mało kalorii. Po pyszne kiełki warto zatem sięgać przez cały rok.
Przepis: Sałatka z ciecierzycy z rzeżuchą
Pyszna i sycąca sałatka z dodatkiem zdrowych listków.
KategoriaPrzekąskaRodzaj kuchniMiędzynarodowaCzas przygotowania15 min.Liczba porcji2Liczba kalorii376 w każdej porcji
Składniki
Na sałatkę:
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 duży pomidor
- 2 ogórki kiszone
- ½ czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 30 g rzeżuchy
- 1 łyżka szczypiorku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Na sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówCiecierzycę odcedź, opłucz pod bieżącą wodą. Pomidora umyj. Pokrój w kostkę, usuwając pestki i sok. Podobnie przygotuj ogórki kiszone, a na koniec odciśnij je z nadmiaru soku. Cebulę oraz szczypiorek oczyść, posiekaj, Czosnek obierz z łupiny i pokrój w plasterki. Rzeżuchę umyj.
- Wykonanie sosu winegretW naczyniu połącz oliwę z oliwek i sok z cytryny. Dodaj szczyptę soli i około ½ łyżeczki pieprzu. Wymieszaj.
- Składanie sałatki z ciecierzycy z rzeżuchąNa łyżce oleju rzepakowego zeszklij cebulę. Gdy zmięknie, wrzuć czosnek i smaż jeszcze przez chwilę. W misce umieść ciecierzycę, ogórki, pomidora. Dodaj warzywa z patelni oraz dressing i wymieszaj. Posyp szczypiorkiem i rzeżuchą.
Możliwe modyfikacje sałatki z rzeżuchą
Do proponowanej kompozycji możesz dodać inne warzywa np. czerwoną paprykę czy rzodkiewkę. Pasować będzie też świeży ogórek zamiast kiszonego. Ciekawym pomysłem będzie też dorzucenie kostkę sera sałatkowego typu feta — z nim sałatka z ciecierzycy będzie się wydawała jeszcze lżejsza i przyjemna.
Jeśli marzy ci się jeszcze bardziej sycące i bogate w białko danie, dorzuć jajko ugotowane na twardo. Rzeżucha świetnie się z nim komponuje i po to połączenie smakowe zdecydowanie warto sięgać częściej niż raz w roku przy okazji Wielkanocy.
Jak podawać rzeżuchę?
Zielone listki są najzdrowsze na surowo, wiec, jeśli chcesz podgrzać sałatkę z ciecierzycy — np. po wyjęciu z lodówki — dodaj je już po wyjęciu z mikrofalówki lub wywożeniu na talerz.
Rzeżucha to nie tylko świetny dodatek do sałatki z ciecierzycy, ale też znakomite urozmaicenie kanapek. Układaj ją na wędlinach i pasztetach i dodawaj do warzywnych smarowideł – pikantny smak doda im wyrazu od razu.