Sałatka Cezar to jeden z najpopularniejszych przepisów na świecie. W oryginalnej wersji to prosta kompozycja na bazie sałaty lodowej, grzanek, sera parmezan i sosu.
Choć w oryginalnej recepturze tej popularnej sałatki nie ma mięsa, to współcześnie najczęściej serwowana jest sałatka Cezar z kawałkami kurczaka. Jednak w daniu tym najlepsze jest to, że można je łatwo dostosowywać do własnych upodobań smakowych i potrzeb dietetycznych. Zachęcam do eksperymentowania z różnymi składnikami, aby stworzyć unikalny wariant. Na liście moich ulubionych wariacji sałatki Cezar w wersji bez kurczaka znajdują się takie dodatkowe składniki:
- Awokado – dodaję je w plasterkach lub pokrojone w kostkę. Dzięki temu sałatka zyskuje składnik o kremowej teksturze, który jest źródłem zdrowego tłuszczu.
- Grillowana papryka – najczęściej wybieram paprykę żółtą (choć i czerwona się sprawdzi). Warzywo to dodaje sałatce nie tylko koloru, ale także słodkiego smaku i delikatnego aromatu.
- Gruszka lub mango – dzięki dodaniu tych owoców pokrojonych w kostkę sałatka zostaje złamana słodkim smakiem i jest bardziej soczysta. Te owoce są też bardzo lubiane przez moje dzieci.
- Kiełki roślinne – polecam kiełki brokułu, rzodkiewki i lucerny. Są nie tylko istną bombą witaminową. Zawierają też dużą ilość minerałów i nadają sałatce wyjątkowej chrupkości.
- Prażona ciecierzyca – nadaje sałatce chrupkości i lekko orzechowego smaku.
Poznaj przepis na najpopularniejszą wersję sałatki Cezar i zmodyfikuj go według uznania.
Przepis: Sałatka Cezar z kurczakiem
Sałatka Cezar z kawałkami kurczaka jest jednym z najbardziej popularnych przepisów z sałatą rzymską. Jest pyszna i pożywna. Podaje się ją z dodatkiem grzanek, parmezanu i sosu Cezar.
KategoriaPrzekąskaRodzaj kuchniTradycyjnaLiczba porcji4
Składniki
- 1/2 główki sałaty rzymskiej
- 1 filet z piersi kurczaka
- 5 łyżek tartego parmezanu
- bagietka lub inne pieczywo na grzanki, których
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 ząbek czosnku
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
Sposób przygotowania
- Przygotuj kawałki kurczakaFilet z kurczaka usmaż na patelni grillowej lub zwykłej. Dopraw mięso solą i pieprzem.
- Usmaż grzankiGdy filet będzie złocisty, na tej samej patelni usmaż pokrojoną w kostkę bagietkę lub inne pieczywo pszenne. Smak grzanek możesz podbić, smażąc je z odrobiną czosnku.
- Przygotuj sosZąbek czosnku przeciśnij przez praskę i wymieszaj z pozostałymi składnikami sosu: majonezem, musztardą, sokiem z cytryny i sosem. Worcestershire. Doprawić całość do smaku solą i pieprzem.
- Połącz składniki na sałatkęSałatę rzymską umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki oraz wymieszaj z połową sosu. Na sałatę wyłóż pokrojonego na kawałki kurczaka. Danie polej drugą polową sosu i posyp tartym parmezanem oraz grzankami.
Ciekawą wariacją na sałatkę Cezar jest podanie jej, zamiast z kurczakiem – ze smażonymi (lub grillowanymi) krewetkami. W tym celu zamiast filetu z piersi kurczaka wykorzystaj 150 gramów krewetek. Rozgrzej patelnię na palniku średniej mocy lub ogniu i dodaj odrobinę oleju lub masła klarowanego. Smaż krewetki przez 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się różowe. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Odstaw na bok i dodaj do sałatki. Najlepiej smażyć krewetki bezpośrednio przed podaniem dania.
Ważne! Sałatkę Cezar jedz od razu po zrobieniu, ponieważ sałata i grzanki najlepiej smakują, gdy są świeże i chrupiące.
Co zrobić, by uczynić sałatkę Cezar bardziej zdrową i zbilansowaną?
Sałatka Cezar może być częścią zdrowej diety. Warto jednak zwrócić uwagę na kilka kwestii, które pozwolą wyeliminować poniższe wady tego dania:
- Tradycyjny sos Cezar może być bogaty w kalorie i tłuszcze, zwłaszcza jeśli zawiera dużą ilość majonezu, parmezanu i oliwy z oliwek. Warto więc zadbać o umiarkowaną ilość sosu w sałatce.
- Sos Worcestershire i parmezan są często słone, co może przyczynić się do nadmiernego spożycia soli. Szczególnie ostrożne powinny być osoby z nadciśnieniem lub problemami z sercem.
- Grzanki mogą być bogate w węglowodany i tłuszcze, szczególnie jeśli są smażone lub mają dodatki smakowe.
Aby uczynić sałatkę Cezar bardziej zbilansowanym posiłkiem, przede wszystkim:
- Ogranicz ilość sosu Cezar lub użyj wersji o niskiej zawartości tłuszczu (np. zastępując część majonezu jogurtem naturalnym o obniżonej zawartości tłuszczu).
- Wybierz chude źródło białka (dobrym wyborem są: pierś z kurczaka, grillowane krewetki lub tofu).
- Użyj pełnoziarnistych grzanek lub zastąp je chrupiącym warzywnym dodatkiem. Ja polecam smażoną lub prażoną ciecierzycę – doda sałatce chrupkości, a do tego jest źródłem białka i błonnika.
- Dodaj więcej warzyw, takich jak pomidory, ogórki czy papryka, aby wzbogacić sałatkę w błonnik i witaminy.