Dowiedz się, który owoc działa jak najlepszy przyjaciel Twojego układu trawiennego. Spożycie go po obfitym posiłku może szybko przynieść Ci ulgę. Co więcej, ma on jeszcze więcej korzystnych właściwości dla Twojego samopoczucia.
Dyskomfort w żołądku często pojawia się po zjedzeniu ciężkostrawnych potraw. Może to również wiązać się z różnymi innymi objawami, takimi jak wzdęcia, zgaga, a czasem nawet nudności lub skurcze brzucha. Dlatego kluczowe jest, aby spożywać takie posiłki z umiarem i po nich podjąć lekką aktywność fizyczną. Istnieje jednak inna, prosta metoda, która nie jest powszechnie znana.
Metoda na ulgę po obfitym posiłku
Dietetyczka dr Hanna Stolińska podzieliła się pomysłowym sposobem na złagodzenie dyskomfortu po obfitym posiłku. Wygląda na to, że odpowiedzią jest kiwi . Jak wyjaśnia specjalistka, kiwi działa jak „niewielka elektrownia enzymatyczna”, która naturalnie wspomaga trawienie tłustych pokarmów.
Jak zauważyła, podczas gdy ananas i papaja słyną z enzymów trawiących białko, kiwi posiada jeszcze silniejszy enzym – aktynidynę.
Wspomniana aktynidyna wspomaga rozkład białek zawartych w mięsie, nabiale i rybach. Ponadto kiwi wspomaga trawienie i minimalizuje wzdęcia po spożyciu. Jest również bogate w błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny, który wspomaga zdrowie jelit i reguluje poziom cukru we krwi.
Działa jak naturalny prebiotyk, przyspiesza regenerację mięśni, zawiera więcej witaminy C niż pomarańcza i poprawia jakość snu – dodała dietetyczka.
100 g kiwi zawiera prawie dwukrotnie więcej witaminy C niż pomarańcza o tej samej masie. Kiwi zazwyczaj zawiera około 90-100 mg witaminy C na 100 g, podczas gdy pomarańcze zawierają około 50 mg/100 g. Jednak niektóre osoby mogą mieć alergię na kiwi, często osoby uczulone na banany lub ananasy. Warto o tym pamiętać przed spożyciem kiwi lub dodaniem go do sałatek owocowych.
Czy można bezpiecznie jeść kiwi ze skórką?
Choć może się wydawać niekonwencjonalny, nie ma żadnych ograniczeń co do jego spożywania. Meszek i nieco szorstka skórka tego owocu może nie każdemu przypaść do gustu. Skórka kiwi jest nie tylko jadalna, ale również bardzo odżywcza . Jest bogata w błonnik pokarmowy i przeciwutleniacze, które korzystnie wpływają na zdrowie. Należy jednak dokładnie umyć kiwi przed spożyciem , ponieważ może zawierać zanieczyszczenia i pestycydy.
Spożywanie kiwi ze skórką to skuteczny sposób na zwiększenie wartości odżywczych tego owocu. Co ciekawe, ta metoda jedzenia kiwi jest dość popularna w Nowej Zelandii.