Roladki z cukinii to nie tylko pyszna przekąska, ale także prawdziwa skarbnica składników odżywczych. Danie łączy w sobie bogate w witaminę C i niesamowicie soczyste letnie warzywo, obfitującą w białko, dość lekką szynkę, a także dostarczający wapnia ser mozzarella. Danie jest też pełne błonnika i zawiera niezbędny do przyswojenia niektórych witamin tłuszcz. Całkiem nieźle jak na zamiennik niezdrowych przekąsek, które możesz kupić w sklepie, prawda?
Smak potrawy też zachwyci, bo lekko słodka cukinia dobrze komponuje się z aromatyczną szynką i wyrazistymi włoskimi serami. Nie pozostaje nic innego jak tylko przygotować przekąskę z cukinii i zjeść ją zamiast chipsów, orzeszków prażonych czy frytek smażonych w głębokim tłuszczu.
Jak zrobić sycącą przekąskę z cukinii?
Cukinia jest uniwersalnym warzywem i zawinięcie w roladki jest jednym z wielu pomysłów na jej podanie. Do wyboru masz przekąskę na ciepło i na zimno. Moim zdaniem nie ma nic lepszego niż ta delikatna, zapieczona z chrupiącym serem cukinia. Robię ją zatem w piekarniku, a wewnątrz roladki zamykam szynkę parmeńską oraz wiórki żółtej mozzarelli z przyprawami. Całość smakuje tak, że palce lizać.
Przepis: Zapiekane roladki z cukinii z szynką i mozzarellą
Pyszna i sycąca przekąska z cukinii, którą zrobisz w kilka chwil.
KategoriaPrzekąskaRodzaj kuchniMiędzynarodowaCzas przygotowania15 min.Czas gotowania20 min.Liczba porcji6Liczba kalorii193 w każdej porcji
Składniki
- 1 większa cukinia
- 100 g szynki parmeńskiej
- 100 g sera mozzarella
- 20 g parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki świeżej bazylii
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówCukinię umyj, pokrój w cienkie plastry za pomocą obieraczki do warzyw lub mandoliny. Osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Ser mozzarella zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Parmezan utrzyj na oczkach drobnych. Czosnek obierz, posiekaj wraz z bazylią.
- Robienie farszuW misce wymieszaj tartą mozzarellę oraz czosnek i bazylię. Dopraw solą i pieprzem.
- Zwijanie i pieczenie roladek z cukiniiNa każdym plastrze cukinii ułóż pasek szynki parmeńskiej i łyżeczkę przygotowanego nadzienia. Zawiń ciasno w roladkę. Ułóż w naczyniu żaroodpornym. Posyp parmezanem. Zapiekaj przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Jak podać roladki z cukinii?
Przekąska z cukinii świetnie smakuje na ciepło. Może stanowić zarówno przystawkę, jak i danie główne. Zaserwuj do niej świeże pieczywo z oliwą z oliwek oraz lekką sałatkę np. z pomidorów a goście będą zachwyceni.
Inne warianty roladek z cukinii
Zamiast szynki parmeńskiej możesz użyć każdej innej wędliny, która nie rozpadnie się w czasie pieczenie. Smaczna będzie np. szynka szwarcwaldzka czy prosciutto. Jeśli nie jesteś na diecie, spróbuj też wersji z wędzonym boczkiem — jest przyjemnie soczysta.
Nadzienie roladek z cukinii możesz dowolnie wzbogacić, wrzucając ulubione orzechy, pokrojone suszone pomidory z oliwy, a nawet oliwki.
Mozzarellę z powodzeniem zastąpi inny ser, który ułożysz lub rozsmarujesz na cukinii. Wybierz ricottę, mascarpone z dodatkiem cytryny i ziół lub kremowy serek kanapkowy, a przygotowanymi roladkami z cukinii będziesz zachwycona.
Ciekawym pomysłem jest też zapieczenie roladek z cukinii z sosem. Możesz wybrać np. pomidorowy czy beszamelowy. To będzie już jednak bardziej danie obiadowe, świetnie smakujące z makaronem niż prosta przekąska.