Główny Inspektor Sanitarny (GIS) wydał komunikat o wycofaniu ze sprzedaży popularnych przyborów kuchennych. W kontakcie z żywnością mogą wydzielać toksyczne dla człowieka i rakotwórcze substancje.
Główny Inspektor Sanitarny (GIS) poinformował o wycofaniu z rynku zestawu akcesoriów kuchennych. W jego skład wchodzi łyżka do spaghetti, łyżka cedzakowa oraz łopatka. Powodem tej decyzji było stwierdzenie migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych z tych przyborów kuchennych do żywności.
Szczegóły na temat wycofanych przyborów kuchennych
Główny Inspektor Sanitarny w udostępnionym komunikacie podał szczegóły dotyczące wycofanych akcesoriów kuchennych:
Produkt: 7410500 Zestaw przyborów kuchennych (3 sztuki)
- Numer partii: Q 116784
- Kod kreskowy: 8003512787676
- Importer: Pengo SpA Italy Via A. Pigafetta n°3, Bassano del Grappa (VI), 36061
- Dystrybutor w Polsce: Action Logistic Poland Sp. z o. o., ul. Wojewódzka 10, 40-026 Katowice
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania wskazanych akcesoriów kuchennych ze sprzedaży. Osoby posiadające te przybory powinny natychmiast zaprzestać ich używania i zwrócić towar do sklepu, w którym został zakupiony. Klienci mogą ubiegać się o zwrot pieniędzy.
Czym są pierwszorzędowe aminy aromatyczne?
„Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje szkodliwe dla zdrowia, które nie powinny znajdować się w żywności” – czytamy w komunikacie Głównego Inspektora Sanitarnego. Związki te wykorzystuje się do produkcji niektórych tworzyw sztucznych, barwników oraz klejów oraz opakowań do żywności. Aminy aromatyczne zostały zaklasyfikowane jako potencjalnie rakotwórcze, co oznacza, że mogą przyczyniać się do rozwoju chorób nowotworowych. Są uznawane za niebezpieczne, gdy – pod wpływem określonych reakcji chemicznych – przedostają się do jedzenia w ilościach przekraczających dopuszczalne limity.