Unikasz śniadania? Badania wskazują, że to poważny błąd, który nie tylko pozbawia Cię dziennego zapotrzebowania energetycznego, ale także negatywnie wpływa na sprawność poznawczą. Poznaj spostrzeżenia eksperta ds. żywienia na ten temat.
Współczesny, zabiegany tryb życia sprawia, że wiele osób pomija poranne posiłki. Często wynika to z ograniczeń czasowych lub utrwalonych nawyków, które kształtowały się z biegiem czasu. Jednak ta pozornie nieszkodliwa praktyka może mieć głęboki wpływ na samopoczucie fizyczne. Niewielu dostrzega jej namacalny wpływ na procesy myślowe.
Opuszczanie porannego posiłku zaburza sprawność neurologiczną.
„Podzielę się perspektywą, która przeczy popularnym ruchom dietetycznym. Krążą twierdzenia, że śniadanie nie jest niezbędne dla dobrego samopoczucia, szczególnie w kręgach stosujących przerywany post, gdzie jego pominięcie pomaga w przestrzeganiu protokołu” – stwierdził w opublikowanym klipie specjalista ds. żywienia dr Bartosz Kulczyński.
Przyznał, że okresowe posty mogą korzystnie wpływać na zdrowie, jednak organizm przystosowuje się do zmienionych wzorców metabolicznych, co sprawia, że w takich sytuacjach dopuszczalne jest pominięcie śniadania.
W przypadku osób niestosujących postu, ekspert wyjaśnił, że pomijanie śniadania szkodzi aktywności mózgu. Badania wskazują, że pomijanie porannego posiłku podnosi stężenie kortyzolu we krwi.
„Dowody naukowe wskazują, że podwyższony poziom hormonów stresu spowodowany tym nawykiem zaburza syntezę neuroprzekaźników, co może utrudniać optymalną pracę mózgu” – dodał.
Badania ujawniają ponadto, że u osób pomijających śniadanie prawdopodobieństwo wystąpienia ciężkiej depresji wzrasta o 70%.
Poprawa zdrowia poznawczego poprzez odżywianie
Priorytetowe spożywanie produktów bogatych w składniki odżywcze wspiera funkcje neurologiczne. Niezbędne składniki diety to źródła kwasów omega-3 (takie jak łosoś, migdały, nasiona chia), produkty bogate w przeciwutleniacze (takie jak ciemne jagody, szpinak, matcha), a także witaminy z grupy B, magnez i cynk.
Minimalizacja spożycia rafinowanego cukru i produktów ultraprzetworzonych okazuje się kluczowa. Prawidłowe spożycie płynów pozostaje kluczowe dla jasności umysłu.
„Wiele badań potwierdza, że odwodnienie zmniejsza objętość mózgu poprzez utratę wody i zwiększa lepkość krwi, co ogranicza krążenie mózgowe” – podkreślił.
Te zmiany fizjologiczne objawiają się osłabioną pamięcią, większym poczuciem frustracji i zmniejszoną odpornością emocjonalną.