Po Burgera Drwala ustawiają się kolejki. Zrób przysmak z McDonald’s w domu

Burger Drwala Burger Drwala powrócił do McDonald’s. To jeden z najpopularniejszych produktów w ofercie słynnej sieci. Co roku ustawiają się po niego kolejki. My jednak polecamy znacznie zdrowszą i tańszą opcję. Zrób przysmak w domu. Wbrew pozorom to bardzo proste.

Burger Drwala ma szerokie grono zwolenników – zarówno wśród młodszych, jak i starszych konsumentów. Powiedzmy jednak szczerze. Nie jest to najzdrowszy wybór żywieniowy, o czym w jednym ze swoich najnowszych postów przypomina dietetyczka Dominika Hatala. Ekspertka zauważa, że przysmak jest jednym z najbardziej kalorycznych „specjałów” w ofercie znanej sieci fast foodów. Jedna porcja ma około 915 kcal, a cały zestaw (burger z colą i frytkami) ponad 1400 kalorii. Jakość składników wykorzystanych do przygotowania tej kultowej „kanapki” również pozostawia wiele do życzenia. Znajdziemy w niej duże ilości wysoce przetworzonego czerwonego mięsa (bekon, kotlet wołowy), a także ser, prażoną cebulkę, sos, trochę sałaty i oczywiście pszenną bułkę. Jedna sztuka to koszt niespełna 25 złotych. Zdecydowanie lepszym i tańszym rozwiązaniem będzie więc przygotowanie burgera w domu.

Jak zrobić Burger Drwala w zdrowszej wersji?

Wystarczy zamienić niektóre składniki. Zamiast bułek pszennych wybrać pełnoziarniste, a kotlet wołowy zastąpić drobiowym. Już te dwie drobne modyfikacje przynoszą duży efekt. Warto też zwracać uwagę na ilości poszczególnych produktów i dodać do burgera więcej warzyw. Dobrze sprawdzi się nie tylko sałata. Warto również pokusić się o dodanie pomidorów, cebuli, awokado itp. W tym przypadku wszystko zależy już od indywidualnych preferencji.

Przepis: Fit burger

To zdrowsza wersja klasycznego przysmaku.

KategoriaDodatekRodzaj kuchniAmerykańskaCzas przygotowania30 min.Liczba porcji2

Składniki

Na kotlet mięsny:

  • 180 g mięsa mielonego z indyka
  • sól
  • pieprz

Na kotlet serowy:

  • 120 g mozzarelli
  • 1 łyżka mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 jajko

Na sos:

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • pół łyżeczki ketchupu
  • 1 ogórek konserwowy

Dodatkowo:

  • 2 bułki pełnoziarniste
  • 2 plasterki boczku
  • 2 plasterki żółtego sera
  • ulubione dodatki do wyboru (pomidory, papryka, sałata, cebula itp.)

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie kotletówPosól i popieprz mięso mielone. Uformuj z niego kotlety i usmaż je na patelni. Mozzarellę odciśnij z nadmiaru wody i przekrój na pół. Każdą część obtocz w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Umieść ser na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz go w temperaturze 200 stopni (z termoobiegiem) przez 6-8 minut.
  2. Przygotowywanie bekonuPodsmaż boczek na suchej patelni na rumiany kolor. Odsącz go z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  3. Robienie sosuPosiekaj ogórka konserwowego. Dodaj jogurt, majonez, ketchup i pozostałe składniki. Wymieszaj całość.
  4. Składanie burgerówPrzekrój bułki na pół. Na jednej części ułóż ser, mięso, boczek pozostałe dodatki. Drugą połówkę bułki posmaruj sosem i złóż burgera. Tak samo postępuj z drugą bułką.

Domowy Burger Drwala w fit odsłonie – inne propozycje

Jeśli chcesz, możesz przygotować też burgera w wersji wegetariańskiej. W tym przypadku idealnym zamiennikiem klasycznej wołowiny będzie kotlet z soczewicy lub ciecierzycy. Bekon natomiast świetnie zastąpi wędzone tofu. Nic nie stoi na przeszkodzie, by stworzyć przysmak w bardziej pikantnej i wyrazistej odsłonie. Trzeba tylko dodać do sosu więcej przypraw, na przykład papryczkę chili, pieprz cayenne lub pastę z ostrej czerwonej papryki. Swoją wersję przysmaku mogą zrobić również osoby z nietolerancją glutenu lub celiakią. Nie wymaga to wiele pracy. Wystarczy wykorzystać do przygotowania przysmaku bezglutenowe pieczywo.

Źródło

No votes yet.
Please wait…
No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *