Zamiast delektować się lodami lub popijać lemoniadę, żeby pokonać upał, rozważ orzeźwienie podniebienia dwoma „letnimi perełkami” polecanymi przez Katarzynę Bosacką. Te produkty nie tylko oferują zachwycające smaki i orzeźwiające właściwości, ale są również niezwykle odżywcze.
W ciepłe dni często sięgamy po różne napoje, aby się ochłodzić i zaspokoić pragnienie. Choć takie podejście jest niewątpliwie korzystne, równie ważne jest, aby zwracać uwagę na nasze wybory żywieniowe. Katarzyna Bosacka wyróżniła dwa zielone „letnie klejnoty”, które warto dodawać do posiłków, nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim ze względu na korzyści zdrowotne. Zapewniają one również wyjątkowe nawodnienie, niezbędne w upalne dni.
Letnie perełki idealne na upały
Zarówno melon , jak i ogórek powinny znaleźć się w naszej diecie w upalne dni. Jak podkreśla Katarzyna Bosacka, ich spożywanie to doskonały sposób na zachowanie zdrowia podczas fal upałów, ponieważ oba warzywa składają się w ponad 80% z wody.
„Odżywiają nas, schładzają i uzupełniają płyny. Poza tym są niezwykle łatwe do strawienia i niskokaloryczne” – stwierdziła.
Ekspertka ds. żywienia wspomniała również, że ogórki i melony są „spokrewnione”. Należą do rodziny dyniowatych. Intrygującym szczegółem, którym się podzieliła, jest to, że melony są czasami nazywane „melonami ogórkowymi”. Mają podobne profile odżywcze i są bardzo niskokaloryczne – ogórki mają 15 kcal na 100 gramów, podczas gdy melony zawierają około 20 kcal, co czyni je idealnymi dla osób odchudzających się.
Jakie są korzyści ze spożywania ogórków?
Jedną z istotnych zalet ogórków są ich właściwości antyoksydacyjne. Warzywa te są bogate w przeciwutleniacze – flawonoidy i garbniki – które spowalniają proces starzenia i chronią przed różnymi chorobami przewlekłymi, w tym chorobami serca, nowotworami i cukrzycą. Zawierają również chlorofil (barwnik nadający ogórkom ich kolor), który ma działanie przeciwnowotworowe. Ponadto ogórki są doskonałym źródłem potasu, który pomaga obniżyć ciśnienie krwi i wspiera zdrowie serca. Mają również niski indeks glikemiczny, co zapobiega gwałtownym skokom poziomu cukru we krwi (i późniejszemu napadowi głodu krótko po jedzeniu).
Jeśli chcesz przygotować pyszne danie z ogórków, idealne na lato, rozważ przygotowanie orzeźwiającej zimnej zupy ogórkowej.
Przepis: Zimna zupa ogórkowa
Danie to idealnie nadaje się na ciepłe dni. Jest szybkie i proste w przygotowaniu.
KategoriaZupaRodzaj kuchniTradycyjnaCzas przygotowania15 minLiczba porcji3Kalorie110 na porcję
Składniki
- 3–4 świeże ogórki gruntowe lub 1 duży ogórek szklarniowy
- 400 ml jogurtu naturalnego (można użyć również kefiru lub maślanki)
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- 30 g świeżego koperku
- sól i pieprz do smaku
- kilka kropli soku z cytryny (opcjonalnie)
Instrukcje
- Przygotowanie ogórków: Umyj i zetrzyj ogórki na tarce o grubych oczkach. Jeśli mają grubą skórkę, możesz je wcześniej obrać. Lekko posól starte ogórki i odstaw na kilka minut, aby się przypaliły.
Źródło