Młode pędy są jedną z najdroższych roślin na świecie. Kosztują nawet tysiąc euro za kilogram. Dla Holendrów, Belgów czy Francuzów stanowi niezwykle cenny przysmak. W Polsce mamy jej pod dostatkiem i to za darmo, ale nic sobie z tego nie robimy. Tymczasem to ogromny błąd.
Pędy chmielu można spotkać w wielu miejscach w Polsce. Rosną dziko w pobliżu rzek. Nierzadko obrastają murki, słupy, a także inne rośliny. Ogrodnicy szukają sposobu, by się ich pozbyć. Większość osób nie wie, że z powodzeniem można wykorzystać je w kuchni. Są bardzo smaczne i mają wiele cennych właściwości.
Jak i kiedy zbierać pędy chmielu?
Sezon na pędy chmielu rozpoczyna się pod koniec marca i zwykle trwa do połowy maja. Najwcześniej pojawiają się okazy białego koloru, później można zauważyć rośliny o zielonej barwie. Obie wyróżniają się wyjątkowym smakiem. Wyglądem przypominają szparagi i znajdują szerokie zastosowanie w kuchni. Najpierw jednak trzeba je zebrać. By to zrobić, wystarczy przełamać poszczególne gałązki (mniej więcej na wysokości 15 centymetrów), przy czym nie należy ich ścinać. Trzeba pamiętać o jeszcze jednej bardzo istotnej kwestii – do spożycia nadają się wyłącznie zielone lub białe szczyty pędów chmielu. Te o brązowym zabarwieniu są twarde i niejadalne.
Zastosowanie pędów chmielu w kuchni
Młode pędy chmielu można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Rośliny nadają się do jedzenia na surowo, smażenia, pieczenia, gotowania, a także marynowania. Nie wymagają długiej obróbki termicznej (wystarczy 5-7 minut). Świetnie sprawdzają się jako dodatek do zup, sałatek lub słonych placuszków. Są chrupkie i delikatne w smaku (pod warunkiem że zostaną zebrane w odpowiednim czasie). Doskonale pasują do dań kuchni azjatyckiej. Wspaniale komponują się z czosnkiem i innymi warzywami.
Jakie właściwości mają pędy chmielu?
Młode pędy chmielu są bogatym źródłem flawonoidów. Wykazują działanie antybakteryjne. Zwalczają stany zapalne. Wzmacniają odporność i wspomagają organizm w walce z infekcjami. Zawierają również związki, które wspierają pracę układu pokarmowego. Zapewniają uczucie sytości i przyspiesza procesy trawienia, a jednocześnie zmniejsza dolegliwości gastryczne, na przykład wzdęcia czy zaparcia.