Wiele produktów, które niesłusznie mają złą reputację, może być wartościowym elementem zdrowej diety. Często to, co uważamy za niezdrowe, zależy od kontekstu – spożywanej ilości, sposobu przygotowania. Dobrym przykładem takiego produktu jest margaryna. Nasi rodzice i dziadkowie zawsze uważali ją za wyjątkowo niezdrową, jednak okazuje się, że sytuacja z tym produktem aktualnie wygląda jednak nieco inaczej.
Czy słusznie margaryna uważana jest za niezdrową?
Dr Bartosz Kulczyński, naukowiec, dietetyk, technolog żywności i żywienia, w opublikowanym przez siebie nagraniu „wziął pod lupę” miękkie margaryny do smarowania. Okazuje się, że jeszcze kilka lat temu takie margaryny były produkowane na drodze częściowego utwardzania – inaczej częściowego uwodorniania olejów roślinnych.
W efekcie margaryny też zawierały wysoce szkodliwe dla zdrowia tłuszcze trans, stąd była to solidna podstawa do tego, aby omijać te produkty łukiem i to w miarę możliwości jak najszerszym – powiedział
W ostatnim czasie technologia jednak poszła do przodu – aktualnie w toku produkcji margaryn miękkich stosuje się proces transestryfikacji.
Nie będę wnikać w szczegóły, ale tylko powiem, że podczas wytwarzania margaryn wspomnianą metodą nie powstają szkodliwe tłuszcze trans. Dlatego zwykle margaryny przeznaczone do smarowania nie stwarzają dla nas zagrożenia zdrowotnego – podsumował specjalista.
Czy masło jest niezdrowe?
Specjalista wyjaśnił również kwestię tego, czy masło jest niezdrowe. Okazuje się, że cholesterolu wcale nie jest tak dużo w tym produkcie, jak się niektórym osobom wydaje.
Dla przykładu do posmarowania czterech kanapek zwykle wykorzystujemy około 20 gramów masła, co daje nam zaledwie 20 miligramów cholesterolu. To niemal czterokrotnie mniej, niż dostarcza jedno jajko – powiedział ekspert.
Dr Bartosz Kulczyński przytoczył też wyniki metaanalizy opublikowanej w 2016 roku, z której możemy się dowiedzieć, że spożywanie masła nie stwarza ryzyka dla rozwoju cukrzycy, chorób sercowo-naczyniowych czy też nie zwiększa śmiertelności.
A jednocześnie masło to źródło witamin rozpuszczanych w tłuszczach. Dodatkowym jego atutem jest to, że jest ono lekkostrawne. Ja osobiście jestem zwolennikiem jego spożywania i sam po nie regularnie sięgam – dodał dietetyk.