Gdy myślę o szybkim obiedzie, od razu do głowy przychodzą mi dania kuchni włoskiej. Italia słynie z ekspresowych, smacznych i lekkich posiłków. Chętnie czerpie z jej kulinarnego „dziedzictwa”. Kiedy nie mam pomysłu na obiad albo ochoty na gotowanie, sięgam po makaron i łączę go z domowymi sosami w najrozmaitszych odsłonach. Tym razem postawiłam na dip w niecodziennej wersji. Jego „głównym bohaterem” uczyniłam pewien znany, choć wciąż niedoceniany owoc.
Jak zrobić makaron z zielonym sosem?
Sekretem tego dania jest sos zrobiony na bazie awokado. Łączę je z jogurtem naturalnym, kilkoma ząbkami czosnku, sokiem z cytryny i paroma przyprawami. Tak przygotowany dip doskonale współgra nie tylko z makaronem. Świetnie smakuje również w połączeniu z frytkami lub warzywami pokrojonymi w słupki, na przykład marchewką, zielonym ogórkiem, papryką czy selerem naciowym.
Przepis: Makaron z zielonym sosem
To danie świetnie smakuje i syci na długo.
KategoriaDanie główneRodzaj kuchniWłoskaCzas przygotowania15 min.Liczba porcji4
Składniki
- 100 g makaronu
Na sos:
- 1 awokado
- 4 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
- pół szklanki wody z gotowania makaronu
- 1 łyżka soku z cytryny
- kilka listków bazylii
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Gotowanie makaronuUgotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Możesz skrócić czas gotowania o minutę lub dwie. Dzięki temu zrobisz makaron al dente. Takie kluski będą zdrowsze i mniej kaloryczne.
- Robienie sosuW czasie gdy makaron będzie się gotował zrób sos. Usuń pestkę z awokado i wydrąż miąższ. Wrzuć go do kielicha blendera. Dodaj jogurt, sok z cytryny, bazylię i przyprawy do smaku. Zmiksuj wszystko na gładką masę. Podczas miksowania dolewaj do sosu wodę z gotowania makaronu. Jej ilość zależy od tego, jaką konsystencję sosu chcesz uzyskać.
- Podawanie daniaGorący makaron wymieszaj z przygotowanym sosem. Danie możesz udekorować listkami bazylii (opcjonalnie).
Wskazówka: Jeśli chcesz, by sos z awokado zyskał bardziej orzeźwiający smak, dodaj do niego kilka listków świeżej mięty.
Rada: Jeśli chcesz, by danie było jeszcze bardziej sycące, dodaj do niego kawałki podsmażonego kurczaka i wykorzystaj pełnoziarnisty makaron.
Jak wybrać dobre awokado?
Znakiem rozpoznawczym dobrego, dojrzałego awokado jest nieuszkodzona skórka bez żadnych plam i wgłębień. Miąższ owocu powinien lekko uginać się pod naciskiem palca. Duże znaczenie ma również kolor, jaki widzimy w miejscu po oderwaniu pozostałości brązowego ogonka. Jeśli ma ono zieloną barwę, to dobry sygnał. Warto podkreślić, że awokado musi być przechowywane w lodówce – zarówno w całości, jak i po przekrojeniu.
Jakie właściwości ma awokado?
Awokado, znane również jako smaczliwka wdzięczna, jest jednym z najzdrowszych, a zarazem najbardziej kalorycznych owoców. W 100 gramach znajduje się aż 160 kcal. Niech nie przeraża cię jednak ta liczba. Produkt zawiera wiele cennych jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Ma w swoim składzie również spore ilości błonnika. Obecność tych związków sprawia, że smaczliwka zapewnia uczucie sytości na długo i hamuje napady głodu. Jednocześnie przyspiesza przemianę materii. Dlatego warto włączyć ją do jadłospisu, również w sytuacji, gdy walczysz z nadprogramowymi kilogramami.