Lody z 3 składników. Przepis jest prosty, a smak lepszy niż lodów ze sklepu

Domowe lody jogurtowe z borówkami Trudno wyobrazić sobie lato bez lodów. Gdy nachodzi mnie na nie ochota, biorę trzy składniki, mieszam je i zamrażam miksturę. Tak powstaje nieziemsko pyszny, a zarazem niezwykle zdrowy przysmak.

Lody, jakie można kupić w sklepach zawierają zwykle sporo zbędnego cukru, sztuczne barwniki i ulepszacze. Dlatego staram się ich unikać. Nie znaczy to jednak, że zupełnie rezygnuję z mrożonych deserów. Przygotowuje je w domu ze zdrowych i łatwo dostępnych składników. Pracy przy nich niewiele, a przyjemność, jaka płynie z jedzenia tych przysmaków jest bezcenna. Orzeźwiają i dostarczają wielu składników odżywczych.

Jak zrobić lody z 3 składników?

Wystarczy jogurt, sezonowe owoce i trochę naturalnego miodu. Ja chętnie sięgam po borówki. Są pełne mikroelementów i antyoksydantów. W dodatku świetnie smakują. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać inne produkty, na przykład truskawki, jagody, morele, brzoskwinie, nektarynki, wiśnie czy banany. Wybór zależy wyłącznie od indywidualnych preferencji.

Przepis: Lody jogurtowe z borówkami

Ten pyszny i zdrowy deser smakuje o niebo lepiej niż lody z cukierni czy ze sklepu. Koniecznie wypróbuj poniższy przepis.

KategoriaDeserRodzaj kuchniTradycyjnaCzas przygotowania6 godz. 10 min.Liczba porcji6

Składniki

  • 2 szklanki jogurtu
  • 2 szklanki borówek amerykańskich
  • 2 łyżki miodu

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówUmyj borówki i zmiksuj je w blenderze.
  2. Robienie masyOwoce przełóż do dużej miski i  połącz je z miodem. Następnie masę owocową wymieszaj z jogurtem (niezbyt dokładnie).
  3. Mrożenie lodówPrzelej masę do foremek na losy. Umieść w nich patyczki. Całość wstaw do zamrażarki na minimum 6 godzin.

Lody z 3 składników – wskazówki

Do przygotowania lodów warto wykorzystać jogurt naturalny typu greckiego. Zawiera sporo białka, które wspomaga trawienie i usprawnia pracę układu mięśniowego. Jednocześnie zapewnia uczucie sytości na długo. Po desery zrobione na bazie tego składnika mogą bez przeszkód sięgać również osoby, którym zależy na zrzuceniu nadprogramowych kilogramów. Jeśli chcesz możesz zrobić ten przysmak również ze skyru.

Zanim dodasz do masy na lody miód, sprawdź, jak ona smakuje. Może się okazać, że wcale nie trzeba jej dosładzać. W tym przypadku wiele zależy bowiem od rodzaju użytych owoców oraz stopnia ich dojrzałości. Nie musisz też dokładnie mieszać wszystkich składników. Niejednolita masa stworzy ciekawy efekt wizualny. Możesz dodać do niej kawałki gorzkiej czekolady.

Inne propozycje idealnych deserów na upały

Jeśli szukasz innego pomysłu na pyszny, letni deser, sięgnij po przepis na domowy sorbet z arbuza. Pamiętaj, że lody można zrobić nie tylko z owoców, ale również innych składników, między innymi warzyw. Wielu ciekawych doznań smakowych dostarczy ci mrożony przysmak na bazie jarmużu. Zrobisz go bez wysiłku w 10 minut z paru łatwo dostępnych produktów.

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *