Włącz do swojej diety dyskretne owoce, które wspomagają optymalne funkcjonowanie naszych ciał. Są pyszne, wszechstronne, a ich zalety są poparte badaniami naukowymi. Dowiedz się, co dodać do listy zakupów podczas następnej wizyty w sklepie.
Zamiast inwestować w drogie suplementy, mądrzej jest skupić się na zdrowej diecie. Wystarczy codziennie jeść kilka oliwek, a Twoje samopoczucie zyska nieoczekiwaną warstwę ochrony. Naukowcy są jednomyślni: to proste, naturalne podejście może wzmocnić zdrowie serca, odeprzeć raka i spowolnić proces starzenia. Dowiedz się, dlaczego warto włączyć tę żywność do swoich posiłków.
Spożywanie oliwek korzystnie wpływa na serce
Jedzenie oliwek wspomaga zdrowie układu sercowo-naczyniowego, oprócz innych zalet. Jest to przypisywane wysokiej zawartości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, szczególnie kwasu oleinowego, wraz z przeciwutleniaczami. Substancje te pomagają obniżyć poziom „złego” cholesterolu LDL, jednocześnie zwiększając poziom „dobrego” cholesterolu HDL. Ponadto oliwki posiadają właściwości przeciwzapalne dzięki tym związkom, które w konsekwencji chronią układ sercowo-naczyniowy. Jednonienasycone tłuszcze znajdujące się w oliwkach pomagają również obniżyć ciśnienie krwi.
Oliwki mogą zmniejszać ryzyko zachorowania na raka
To jednak nie wszystko; regularne spożywanie oliwek może prowadzić do zmniejszenia prawdopodobieństwa zachorowania na raka. Oliwki są bogate w polifenole (oleuropeinę i hydroksytyrozol), które mogą pomóc w zahamowaniu wzrostu różnych komórek rakowych. Stałe spożywanie oliwek może również chronić komórki przed stresem oksydacyjnym, istotnym czynnikiem rozwoju raka. Badania wskazują, że dieta śródziemnomorska — która zawiera bogactwo oliwek i oliwy z oliwek — jest powiązana ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia niektórych typów nowotworów, takich jak rak piersi, jelita grubego i prostaty.
Oliwki – owoce związane z długowiecznością
Oliwki, obok oliwy z oliwek, są istotnymi składnikami kuchni śródziemnomorskiej. Narody takie jak Grecja, Włochy i Hiszpania — gdzie oliwki są regularnie spożywane — mają jedne z najdłuższych oczekiwanych długości życia. To jeden z wielu powodów, dla których warto włączyć je do codziennych posiłków. Ponadto oleocanthal, występujący w oliwkach i oliwie z oliwek, wiąże się z niższym ryzykiem choroby Alzheimera i innych chorób neurodegeneracyjnych. Ponadto związek ten może zwiększać skuteczność niektórych leków stosowanych w leczeniu demencji.
Jakie dodatkowe korzyści oferują oliwki?
Oliwki są bogate w przeciwutleniacze, które mogą również pomóc w zmniejszeniu stanu zapalnego, na przykład w przypadku reumatoidalnego zapalenia stawów i łuszczycy. Ponadto wspomagają zdrowie wątroby i pomagają w zapobieganiu cukrzycy typu 2 poprzez poprawę regulacji poziomu cukru we krwi. Są bogate w:
- witamina A,
- witamina E,
- miedź,
- żelazo,
- wapń.
Niemniej jednak należy pamiętać, że oliwki w słoikach są często konserwowane w solance, co skutkuje wysokim poziomem sodu. Jedna zielona oliwka może zawierać nawet 52 mg sodu, co oznacza, że spożycie może szybko wzrosnąć, co może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie. Dlatego zaleca się monitorowanie wielkości porcji i zrównoważenie spożycia sodu poprzez wybieranie produktów bogatych w potas.