Jogurtowe minipączki to hit karnawału w moim domu. Przepis jest banalnie prosty

Minipączki Jogurtowe minipączki to mój numer jeden, jeśli chodzi o karnawałowe przekąski. Są przepyszne. Poza tym ich przygotowanie zajmuje naprawdę mało czasu. Robię je zawsze, gdy spodziewam się gości. Znikają z talerza szybciej niż świeże bułeczki.

Tradycyjne minipączki zwykle powstają na bazie mąki, jajek, cukru, masła i drożdży. Ja przygotowuję je w nieco innej, bo jogurtowej wersji. Są delikatne i wręcz rozpływają się w ustach. Sami się o tym przekonacie, gdy tylko wypróbujecie ten przepis. Jestem pewna, że będziecie po nie sięgać nie tylko w karnawale.

Przygotowanie minipączków nie wymaga ani dużego doświadczenia kulinarnego ani sporego wysiłku. Można je zrobić w dwóch prostych krokach. Cały proces zajmuje mniej niż pół godziny. Jeśli szukacie pomysłu na szybki, karnawałowy deser, ta receptura sprawdzi się idealnie.

Przepis: Minipączki jogurtowe

Minipączki jogurtowe są lekkie, puszyste i delikatne w środku. Musicie ich sprobować.

KategoriaDeserRodzaj kuchniTradycyjnaCzas przygotowania20 min.Czas gotowania5 min.Liczba porcji20

Składniki

  • 320 g mąki pszennej
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 10 ml ekstraktu z wanilii
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 40 g cukru
  • 500 ml oleju roślinnego

Sposób przygotowania

  1. PrzygotowywanieWszystkie składniki należy umieścić w misce i zmiksować (powinny utworzyć jednolitą konsystencję).
  2. SmażenieMasę trzeba wylewać na rozgrzany tłuszcz (do temperatury 175 stopni). Najlepiej użyć do tego łyżki lub łyżeczki. Pączki będą gotowe, gdy nabiorą rumieńców i zwiększą swoją objętość.

Gotowe minipączki możecie polać lukrem lub czekoladą, posypać cukrem pudrem, cynamonem albo kakao. Wszystko zależy od waszych indywidualnych preferencji. Radzę jednak, by nie przesadzać z ilością słodyczy. Pamiętajcie, że każdy taki dodatek podnosi kaloryczność deseru.

Przygotowanie minipączków – o czym warto pamiętać?

Robienie minipączków nie jest zbyt skomplikowane, ale warto przy tym przestrzegać paru zasad. Zebraliśmy dla was kilka wskazówek, które sprawią, że przygotowywanie smakołyków będzie jak bułka z masłem, nawet dla początkujących kucharzy:

  • zanim zaczniecie robić pączki, wyjmijcie godzinę wcześniej jogurt i jajka z lodówki (powinny mieć temperaturę pokojową),
  • przygotujcie też niezbędny sprzęt, czyli miskę, mikser, duży garnek i łyżkę cedzakową (przyda się do wyławiania gotowych pączków),
  • do smażenia wybierzcie olej roślinny o wysokiej temperaturze dymienia (np. rzepakowy),
  • sprawdźcie temperaturę oleju, zanim wrzucicie ciasto na tłuszcz (możecie użyć do tego celu niewielkiej ilości ciasta – jeśli szybko wypłynie, to znak, że smażenie czas zacząć),
  • jeżeli nie jesteście pewni, czy smakołyki są gotowe, przekrójcie jednego pączusia i sprawdźcie, czy nie jest surowy w środku,
  • wykładajcie gotowe pączki na ręcznik papierowy (dzięki temu pozbędziecie się nadmiaru tłuszczu i choć trochę „odchudzicie” minipączki).

Propozycje innych przysmaków na karnawał

Nie przepadacie za jogurtowymi pączkami? W takim razie sięgnijcie po „chrust”. Można go przygotować na wiele różnych sposobów. Zabieganym z pewnością przypadnie do gustu przepis na błyskawiczne faworki, gotowe w 15 minut. Natomiast osoby na diecie prawdopodobnie zainteresuje receptura na fit faworki w odchudzonej wersji.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *