Jogurtowe minipączki to mój numer jeden, jeśli chodzi o karnawałowe przekąski. Są przepyszne. Poza tym ich przygotowanie zajmuje naprawdę mało czasu. Robię je zawsze, gdy spodziewam się gości. Znikają z talerza szybciej niż świeże bułeczki.
Tradycyjne minipączki zwykle powstają na bazie mąki, jajek, cukru, masła i drożdży. Ja przygotowuję je w nieco innej, bo jogurtowej wersji. Są delikatne i wręcz rozpływają się w ustach. Sami się o tym przekonacie, gdy tylko wypróbujecie ten przepis. Jestem pewna, że będziecie po nie sięgać nie tylko w karnawale.
Przygotowanie minipączków nie wymaga ani dużego doświadczenia kulinarnego ani sporego wysiłku. Można je zrobić w dwóch prostych krokach. Cały proces zajmuje mniej niż pół godziny. Jeśli szukacie pomysłu na szybki, karnawałowy deser, ta receptura sprawdzi się idealnie.
Przepis: Minipączki jogurtowe
Minipączki jogurtowe są lekkie, puszyste i delikatne w środku. Musicie ich sprobować.
KategoriaDeserRodzaj kuchniTradycyjnaCzas przygotowania20 min.Czas gotowania5 min.Liczba porcji20
Składniki
- 320 g mąki pszennej
- 250 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 10 ml ekstraktu z wanilii
- 5 g proszku do pieczenia
- 40 g cukru
- 500 ml oleju roślinnego
Sposób przygotowania
- PrzygotowywanieWszystkie składniki należy umieścić w misce i zmiksować (powinny utworzyć jednolitą konsystencję).
- SmażenieMasę trzeba wylewać na rozgrzany tłuszcz (do temperatury 175 stopni). Najlepiej użyć do tego łyżki lub łyżeczki. Pączki będą gotowe, gdy nabiorą rumieńców i zwiększą swoją objętość.
Gotowe minipączki możecie polać lukrem lub czekoladą, posypać cukrem pudrem, cynamonem albo kakao. Wszystko zależy od waszych indywidualnych preferencji. Radzę jednak, by nie przesadzać z ilością słodyczy. Pamiętajcie, że każdy taki dodatek podnosi kaloryczność deseru.
Przygotowanie minipączków – o czym warto pamiętać?
Robienie minipączków nie jest zbyt skomplikowane, ale warto przy tym przestrzegać paru zasad. Zebraliśmy dla was kilka wskazówek, które sprawią, że przygotowywanie smakołyków będzie jak bułka z masłem, nawet dla początkujących kucharzy:
- zanim zaczniecie robić pączki, wyjmijcie godzinę wcześniej jogurt i jajka z lodówki (powinny mieć temperaturę pokojową),
- przygotujcie też niezbędny sprzęt, czyli miskę, mikser, duży garnek i łyżkę cedzakową (przyda się do wyławiania gotowych pączków),
- do smażenia wybierzcie olej roślinny o wysokiej temperaturze dymienia (np. rzepakowy),
- sprawdźcie temperaturę oleju, zanim wrzucicie ciasto na tłuszcz (możecie użyć do tego celu niewielkiej ilości ciasta – jeśli szybko wypłynie, to znak, że smażenie czas zacząć),
- jeżeli nie jesteście pewni, czy smakołyki są gotowe, przekrójcie jednego pączusia i sprawdźcie, czy nie jest surowy w środku,
- wykładajcie gotowe pączki na ręcznik papierowy (dzięki temu pozbędziecie się nadmiaru tłuszczu i choć trochę „odchudzicie” minipączki).
Propozycje innych przysmaków na karnawał
Nie przepadacie za jogurtowymi pączkami? W takim razie sięgnijcie po „chrust”. Można go przygotować na wiele różnych sposobów. Zabieganym z pewnością przypadnie do gustu przepis na błyskawiczne faworki, gotowe w 15 minut. Natomiast osoby na diecie prawdopodobnie zainteresuje receptura na fit faworki w odchudzonej wersji.