Nie jest tajemnicą, że jedzenie pomidorów wpływa pozytywnie na serce oraz pracę układu naczyniowego. Najnowsze badania przeprowadzone przez hiszpańskich naukowców pokazują, że wystarczy już stosunkowo niewielka ilość tych warzyw, by znacznie zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia nadciśnienia. Sprawdź, ile pomidorów trzeba zjeść, by obniżyć ciśnienie tętnicze krwi.
W badaniach przeprowadzonych przez ekspertów z Uniwersytetu w Barcelonie wzięło udział ponad 7 tysięcy osób między 55 a 80 rokiem życia. Przeszło 82 procent z nich miało wysokie ciśnienie tętnicze krwi. Specjaliści podzielili tych ochotników na trzy grupy, biorąc pod uwagę wartość pomiarów ciśnienia tętniczego krwi. Na tej podstawie wyodrębnili osoby z nadciśnieniem:
- pierwszego stopnia (ciśnienie skurczowe krwi w granicach 140–159 mmHg i rozkurczowe 90–99 mmHg),
- drugiego stopnia (ciśnienie skurczowe krwi od 160 do 179 mmHg i rozkurczowe od 100 do 109 mmHg)
- trzeciego stopnia (ciśnienie skurczowe 180 mmHg bądź wyższe i rozkurczowe 110 mmHg lub więcej).
Spożywanie pomidorów obniża ciśnienie krwi, ale nie u każdego
Badanych poproszono o wypełnienie ankiet dotyczących obecności pomidorów w ich codziennej diecie. Naukowcy obserwowali ochotników przez trzy lata i monitorowali ich nawyki żywieniowe oraz wartości ciśnienia tętniczego. Okazało się, że osoby, które jadły około 114 gramów warzywa dziennie (czyli 6 plasterków o grubości pół centymetra) lub więcej odniosły najbardziej wymierne korzyści. W tej grupie ryzyko rozwoju nadciśnienia było o 36 procent niższe (w porównaniu z osobami, które jadły najmniej pomidorów, czyli około 43 gramów). Odnotowano również spadek ciśnienia tętniczego (przy czym był on istotny tylko wśród osób z nadciśnieniem typu pierwszego).
– Fakt, że u pacjentów z nadciśnieniem drugiego oraz trzeciego stopnia nie odnotowano znaczącego spadku wartości ciśnienia tętniczego wiąże się najprawdopodobniej z wiekiem osób badanych. Większość ochotników już na początku badania miała długotrwałe nadciśnienie. Zaobserwowano u nich również wysokie czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego, które utrudniają osiągnięcie znaczących zmian – podkreślają autorzy analiz.
Inne prozdrowotne właściwości pomidorów
Warto podkreślić, że pomidory są źródłem wielu mikro- oraz makroelementów. Zawierają nie tylko potas wpływający na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, ale mnóstwo innych cennych związków, które wspomagają pracę organizmu. W ich składzie znajdziemy witaminę C, witaminy z grupy B, a także błonnik i likopen (silny antyoksydant). Jedzenie tych warzyw zmniejsza ryzyko wystąpienia stanów zapalnych i nowotworów. Działają moczopędnie, wzmacniają odporność i poprawiają trawienie. Przyspieszają perystaltykę jelit i proces usuwania szkodliwych produktów przemiany materii z organizmu. Poza tym są niskokaloryczne. Osoby na diecie redukcyjnej mogą więc po nie sięgać bez wyrzutów sumienia.