Risotto pomidorowe to danie, które jest niezwykle aromatyczne i smaczne. Cała jego tajemnica tkwi jednak w użyciu kilku rodzajów pomidorów. Tłumaczymy, jak zrobić potrawę, która skradnie serce każdego smakosza.
Risotto to doskonały pomysł na szybki i smaczny obiad. Dzięki swojej prostocie i elastyczności można przygotować je w różnorodny sposób. Świetnie smakuje z grzybami, ale nie tylko. Takie risotto można również przygotować z dodatkiem warzyw, mięsa lub owoców morza – jest nie tylko pyszne, ale również sycące i pożywne. My szczególnie polecamy cudownie aromatyczne risotto pomidorowe. Gwarantujemy, że jeśli zaserwujecie je swojej rodzinie – każdy poprosi o dokładkę.
Jak zrobić pomidorowe risotto? Prosty przepis
Pomidorowe risotto z gorgonzolą nie wymaga wielkiego nakładu pracy, a smakuje naprawdę doskonale. Ważne jest, by do tej potrawy użyć trzech rodzajów pomidorów – suszonych, koktajlowych i zwykłych. Szalenie istotny jest też dodatek przypraw, takich jak oregano, świeża bazylia czy czosnek.
Przepis: Risotto pomidorowe
Takie pomidorowe risotto będzie najbardziej aromatycznym daniem, jakie jedliście. Koniecznie spróbujcie!
KategoriaDanie główneRodzaj kuchniWłoskaCzas przygotowania50 min.Liczba porcji4
Składniki
- 3 łyżki masła
- 80 ml białego wina
- ok. 1 litr bulionu jarzynowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 większy pomidor
- 5 kawałków suszonych pomidorów w zalewie
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 200 g ryżu do risotto
- 50 g pomidorków koktajlowych
- 5 łyżek tartego parmezanu
- 50 g gorgonzoli
- listki świeżej bazylii
Sposób przygotowania
- SmażenieDo szerokiego garnka lub głębokiej patelni wlejcie 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów i dodajcie pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Zeszklijcie całość przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Dodawanie pozostałych składnikówDodajcie ryż, łyżkę masła oraz pokrojone suszone pomidory. Wymieszajcie i smażcie przez minutę na średnim ogniu. Wlejcie wino i gotujcie przez 2 minuty, aż całkowicie wyparuje. Następnie wlejcie pół szklanki gorącego bulionu i gotujcie risotto na małym ogniu, aż cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż. W międzyczasie co chwilę mieszajcie. Dodajcie też oregano.
- Gotowanie risottoStopniowo wlewajcie kolejne porcje bulionu, odczekując, aż poprzednia ilość się wchłonie. Gotujcie tak całość przez około 16 minut, aż ryż będzie prawie ugotowany (ciągle al dente w środku). Nie musicie zużyć całego bulionu. Dodajcie obranego i pokrojonego w kosteczkę pomidora i gotujcie przez około 3-4 minuty, mieszając co chwilę.
- Mieszanie całościWsypcie pokrojone pomidorki koktajlowe, następnie wymieszajcie i zdejmijcie z ognia. Dodajcie parmezan, resztę masła, pokrojoną na kawałeczki gorgonzolę i posiekaną bazylię. Doprawcie solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszajcie, przykryjcie i odstawcie na około 2-3 minuty. Po tym czasie możecie nakładać risotto.
Jak zrobić smaczne risotto? Porady
Bardzo ważne podczas robienia risotto jest stopniowe dolewanie płynu, który powoli wsiąka w ryż – przez to staje się on miękki i pełen smaku. Żeby wasze risotto było aksamitne i cudownie kremowe, warto już po wyłączeniu palnika dodać do dania kilka bardzo cienkich płatków masła. Całość trzeba później tylko delikatnie wymieszać. Ważne jest też, by wybrać wysokiej jakości ryż – odpowiedni będzie na przykład typ arborio (gatunek przeznaczony specjalnie do robienia risotto). Trzeba pamiętać też o stałym mieszaniu, które pomaga uwolnić skrobię z ryżu, nadając potrawie kremowej konsystencji.
Takie risotto można podawać jako dodatek do różnego rodzaju mięs czy ryb, ale doskonale smakuje także jako samodzielna potrawa. Gdy składniki się połączą, zdejmijcie risotto z ognia i pozostawcie na chwilę pod przykryciem, aby smaki się przegryzły. Koniecznie spróbujcie przygotować też płatki owsiane à la risotto – to dość niestandardowy, ale świetny sposób wykorzystania płatków owsianych.