Jak zrobić bardzo chrupiące kotlety schabowe? Prosty i szybki patent

Kotlet na talerzu z dodatkami Najbardziej smakowite kotlety schabowe to takie, które są doskonale soczyste w środku i bardzo chrupiące na zewnątrz. Sprawdźcie, co zrobić, żeby takie właśnie wyszły. Wystarczy, że zastosujecie jeden prosty trik. 

Kotlety schabowe to wręcz nieodłączny element polskich uroczystości. Często podaje się je w niedzielę na obiad, ale też na specjalne okazje, gdy gościmy u siebie w domu całą rodzinę. Nic dziwnego – potrawa ta jest niezwykle smaczna, sycąca i lubi ją większość z nas. Najsmaczniejsze kotlety to takie, które są cudownie chrupiące. Ja odkryłam świetny patent, żeby właśnie takie były. Teraz zamierzam je przygotować na uroczystość Wszystkich Świętych i poczęstować nimi rodzinę. Jestem pewna, że każdy będzie się zajadać.

Jak zrobić chrupiące kotlety schabowe? Prosty patent

Sposobem na idealnie chrupiącą panierkę jest podwójne obtoczenie kotleta w bułce tartej. Najpierw kotlety należy obtoczyć w mące, później w jajku, bułce tartej, a następnie znowu w jajku i ponownie w bułce tartej. W ten sposób uzyskacie podwójną panierkę, a pomiędzy jej warstwami utworzy się swego rodzaju „poduszka powietrzna”, dzięki czemu mięso będzie też bardziej soczyste. Ten patent pozwala również na dłuższe przysmażanie panierki, przez co kotlet jest jeszcze bardziej chrupiący, jednak bez obaw o jego spalenie. Ważne jest również, żeby na samym początku, po obtoczeniu kotletów w mące, otrzepać je z jej nadmiaru – zbyt duża ilość mąki sprawi, że kotlety będą mniej chrupiące. Z kolei do bułki tartej warto dodać pół łyżeczki sody oczyszczonej i dokładnie wymieszać – składnik ten spulchnia panierkę, a także nadaje jej złocisty kolor.

Sprawdzone triki na pyszne schabowe

Aby przygotować idealne kotlety schabowe, bardzo ważne jest ich odpowiednie doprawienie. Możecie oprószyć je jedynie solą i pieprzem, ale warto zdecydować się też na nieco bardziej „wymyślne” dodatki i użyć na przykład ziół prowansalskich, czosnku w proszku czy odrobiny przyprawy chili. Smażąc kotlety, pamiętajcie o tym, by olej był zawsze dobrze rozgrzany. Róbcie to na średnim ogniu, ponieważ zbyt duża moc palnika sprawi, że panierka się przypali, a mięso pozostanie surowe w środku. Ważna jest także odpowiednia grubość kotletów. Kotlety nie powinny być ani za cienkie (wyjdą zbyt suche), ani za grube (będą zbyt długo się smażyć). Koniecznie sprawdźcie też, jaki kawałek mięsa wybrać na schabowe, żeby smakowały naprawdę doskonale. Warto również wiedzieć, jaki jest najgorszy błąd podczas robienia kotletów schabowych – Magda Gessler zawsze przed nim przestrzega.

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *