Na długowieczność wpływają nie tylko geny, ale także wybory, których dokonujemy przy każdym posiłku. Coraz więcej dowodów wskazuje, że odpowiednia dieta w połączeniu z uważnym podejściem do jedzenia może znacznie spowolnić proces starzenia i zmniejszyć ryzyko chorób. Dowiedz się, co może pomóc Ci osiągnąć długie i zdrowe życie.
Dążenie do długowieczności jest wspólne dla wielu osób – pragnienie nie tylko wydłużenia życia, ale zrobienia tego w dobrym zdrowiu i witalności. Głównym czynnikiem determinującym długość naszego życia są nasze nawyki żywieniowe. Coraz więcej badań wspiera ideę, że dobrze zbilansowana dieta może nie tylko opóźnić starzenie się, ale także zmniejszyć prawdopodobieństwo przewlekłych chorób, które często skracają życie.
Droga do długiego i zdrowego życia
Profesor Ewa Stachowska, kierownik Katedry Żywienia i Metabolomiki, w swoim opublikowanym wykładzie stwierdziła, że zarówno ograniczenie kalorii, jak i ograniczenie czasu spożywania posiłków to korzystne i skuteczne strategie pozwalające cieszyć się dłuższym i zdrowym życiem.
Pierwsza metoda, czyli ograniczenie kalorii, jest szeroko stosowana na Okinawie, zwanej „wyspą stulatków”, gdzie ludzie naprawdę cieszą się wyjątkowo długim życiem – stwierdził ekspert.
Ekspert wyjaśnił, że mieszkańcy Okinawy przestrzegają kluczowej zasady: praktykują „niedojadanie”, co oznacza, że przestają jeść tuż przed poczuciem „pełności”. Jak wyjaśniła profesor Stachowska, od stołu należy odchodzić z lekkim poczuciem niezadowolenia.
To lekkie uczucie niezadowolenia sprzyja zdrowej rekonstrukcji mikrobioty jelitowej. Staje się ona wysoce zróżnicowana, a reakcje zapalne maleją, co wyjaśnia mechanizmy stojące za zwiększoną długością życia i niższym ryzykiem chorób obserwowanym na Okinawie – wyjaśniła.
Czy posty dietetyczne są korzystne?
Ekspertka poruszyła również kwestię postu dietetycznego. Wyjaśniła, że ostatnio popularne posty czasowe, które pozwalają na jedzenie przez 10 godzin, podczas gdy pości się przez 14 lub 16 godzin, są również doskonałą metodą na zwiększenie różnorodności mikrobioty jelitowej ze względu na całkowity brak przyjmowania pokarmu, co prowadzi do zjawiska beigi tkanki tłuszczowej.
Oznacza to, że długotrwałe niejedzenie sprawia, że nasza tkanka tłuszczowa przestaje być metabolicznie nieaktywna i zaczyna być metabolicznie bardziej aktywna, przypominając brunatną tkankę tłuszczową – dodała.
Ekspertka podkreśliła, że kluczowe jest przerywanie takich postów rano. W praktyce oznacza to, że powinniśmy mieć okno żywieniowe rozpoczynające się rano, a nie po południu. Doszła do wniosku, że zarówno ograniczenia kaloryczne, jak i czasowe są bardzo korzystne i przyczyniają się do dłuższego życia, ale ważne jest, aby upewnić się, że spożywamy dobrze zbilansowane posiłki, które zaspokajają nasze całkowite zapotrzebowanie na witaminy, minerały, a także białka, tłuszcze i węglowodany.
Na koniec dodała, że należy pamiętać, iż zdrowa dieta musi być różnorodna.