Herbata z masłem to tybetański zastrzyk mocy i sposób na szczupłą sylwetkę. Poznaj przepis

Tybetańska herbata Tybetańska herbata jednych szokuje, innych zachwyca. Wszystko za sprawą niecodziennego składu. Warto jednak przełamać utarte kulinarne schematy. Napój ten jest doskonałym „zastrzykiem energii” i pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Zobacz, jak go przyrządzić.

Tybetańska herbata ma w swoim składzie dwa nietypowe składniki – masło i sól. To właśnie im zawdzięcza swój niepowtarzalny smak, a także wiele cennych właściwości. Sprawdź, dlaczego warto ją pić i zobacz, jak przyrządzić ten wyjątkowy napój. Wbrew pozorom cały proces nie jest zbyt skomplikowany i nie zabiera wiele czasu.

Jak zrobić tybetańską herbatę?

Napój przyrządza się zwykle na bazie czerwonej herbaty (pu-erh). Najpierw zaparz 10-15 gramów suszu w 500 mililitrach wody. Następnie do gotowego naparu dodaj około 85 ml pełnotłustego mleka lub śmietanki, a potem doprowadź płyn do wrzenia. W kolejnym kroku wrzuć dwie łyżki masła do dzbanka i wlej do niego przecedzoną, gorącą herbatę. Na koniec wymieszaj wszystko za pomocą blendera lub spieniacza do mleka i dopraw napój szczyptą soli himalajskiej. Przelej go do szklanek lub filiżanek. Z wymienionych składników przygotujesz trzy porcje tybetańskiej herbaty.

Herbata z masłem a odchudzanie

Herbata z masłem (butter tea) jest niezwykle pożywna. Zaspokaja głód, a co za tym idzie zapobiega podjadaniu między posiłkami. Jednocześnie zawiera enzymy, które pozytywnie wpływają na pracę układu pokarmowego, podwyższają temperaturę ciała i usprawniają procesy trawienia, co przekłada się na szybsze spalanie kalorii oraz utratę nadprogramowych kilogramów. Należy jednak pamiętać o jednej bardzo istotnej kwestii – picie napoju sprzyja odchudzaniu. Nie może on jednak zastąpić diety rozumianej jako zbilansowany sposób odżywiania. Sukces w walce o szczupłą sylwetkę zależy od wielu czynników – między innymi konsekwencji, samodyscypliny i aktywności fizycznej.

Co jeszcze daje picie tybetańskiej herbaty?

Tybetańska herbata dostarcza organizmowi wielu mikro- i makroelementów ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dzięki dodatkowi tłuszczu związki te są lepiej przyswajane przez człowieka. Napój pobudza do działania, dodaje energii i wspomaga działanie układu sercowo-naczyniowego. Wzmacnia odporność i chroni przed infekcjami. Wykazuje właściwości przeciwzapalne oraz bakteriobójcze. Jest cennym źródłem przeciwutleniaczy, które niwelują szkodliwy wpływ wolnych rodników i zmniejszają ryzyko wystąpienia wielu chorób, na przykład miażdżycy, cukrzycy, udaru mózgu czy schorzeń o podłożu nowotworowym.

Butter tea – przeciwwskazania

Tybetańska herbata nie jest wskazana dla osób, które muszą ograniczać spożycie tłuszczów w diecie, na przykład z uwagi na zbyt wysoki poziom cholesterolu. Nie należy podawać jej dzieciom, kobietom w ciąży oraz w okresie karmienia piersią, a także pacjentom z nadciśnieniem, chorobami serca i zespołem jelita drażliwego. Nie zaleca się również wypijania dużych ilości napoju w ciągu dnia (1-2 filiżanki o pojemności 200 mililitrów wystarczą).

Источник

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *